Overslaan en naar de inhoud gaan

Wethouder onder vuur om uitspraken over raad

Bijna de voltallige oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad heeft een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder en loco-burgemeester…

Bijna de voltallige oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad heeft een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder en loco-burgemeester Bert Wijbenga (VVD) vanwege diens uitspraken in de Volkskrant over 'onverdraagzaamheid' in diezelfde raad.

Polarisatie in de raad
De motie, een zwaar politiek middel, werd gesteund door de gehele oppositie, behalve de PVV. De motie haalde het niet. Wijbenga sprak in de Volkskrant zijn zorgen uit namens het volledige college over deze toenemende polarisatie in de gemeenteraad. 'Ik vind het niet relaxed in de raad. Voor partijen als Leefbaar, DENK of Nida deug je niet als je niet voor honderd procent doet wat zij eisen. Daar ben ik wel klaar mee, en de rest van het college ook.'

Onhandig

Wijbenga weigerde aanvankelijk zijn uitspraken in de raad terug te nemen. Die houding kwam hem op felle kritiek te staan van onder meer Leefbaar Rotterdam, DENK en Nida. Daarop volgde een urenlang debat over de uitspraken. Uiteindelijk betreurde Wijbenga zijn uitspraak. Ook coalitiepartijen vonden de uitspraak van de loco-burgemeester onhandig. Zij vonden de motie van afkeuring echter een veel te zwaar middel. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan H

Het is een bijna alom voorkomend verschijnsel: de coalitie duldt lokaal geen inbreuk op voorstellen van het college tenzij ze vooraf al bedisseld zijn. De oppositie vindt de meeste voorstellen van het college maar niks en krijgt vervolgens ook geen voet tussen de deur.
Wat betekent dit:
zijn de raadsleden, ongeacht of zij van de coalitie of de oppositie zijn zich bewust van wat zij zijn? Volksvertegenwoordigers die tot taak hebben te realiseren wat goed is voor de hele gemeente en als het even kan alle en anders zoveel mogelijk inwoners. En daar heb je ook de oppositie voor nodig, maar ook weer niet tot elke prijs.
En: het monisme is in 2002 afgeschaft en vervangen door dualisme. Dat vraagt dus ook een andere opstelling van de coalitie: niet alleen maar zeggen dat het collegevoorstel goed is of misschien nog wat aangepast kan worden zoals in de fractiekamer al is afgesproken. Dan realiseer je ook dat de inwoners meer respect gaan tonen voor wat er in de raad gebeurt en ook het vertrouwen teruggewonnen kan worden.

Op 21 december 2018, 09:11
Bernard

De heer Wijbenga heeft terecht een motie van wantrouwen aan zijn broek. Dat oppositie er met gestrekt been ingaat is hun goede recht. Dat zal niet altijd leuk zijn maar dat moet Wijbenga 's avonds maar zijn hart luchten bij zijn partner en een goede borrel inschenken. Bovendien, als dit zijn mening is, poneer het in de raad en niet in de krant.

Op 21 december 2018, 09:39
Floris Graaf

Dat valt tegen van jurist Ben. Partijen als Denk (Turks) en Nida (Marokkaans) zijn de onverdraagzaamheid zelve. Hulde voor Wijbenga dat hij er in het openbaar iets van heeft gezegd.

Op 21 december 2018, 10:34

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in