Ambtenarenstatus
De werkgevers zijn verenigd in de VSO, het Verbond Sector werkgevers overheid. Sjef Janssen, secretaris werkgeverszaken bij de IPO, spreekt namens de meesten van hen zijn steun uit aan hervorming van het ontslagrecht. ‘De werkgevers die rechtsreeks onder het kabinet ressorteren hebben een wat moeilijker positie, de zogenoemde Zelfstandige Publieke Werkgevers pleiten voor een verandering van de ambtenarenstatus.
Overheden willen makkelijker ontslag ambtenaren
Overheidswerkgevers als waterschappen, gemeenten en provincies zouden een initiatiefwetsvoorstel tot een soepeler ontslagprocedure voor …
Geen illusies
Tegelijkertijd koestert Janssen weinig illusies: ‘De discussie van vorig jaar over het algemene ontslagrecht heeft er binnen het kabinet alleen maar toe geleid dat de aangekondigde hervormingen op de lange baan zijn geschoven. Zonder interventie van de Kamer zie ik het er voor ambtenaren al helemaal niet snel van komen’.
1921
Toch is een snellere afhandeling van een ontslagprocedure volgens de werkgevers gewenst. ‘Het verschil in bescherming met het bedrijfsleven is nauwelijks uit te leggen, de wet waarop de rechtspositie van de ambtenaren is gebaseerd stamt uit 1921’, aldus Janssen. ‘Een ambtenaar kan via zoveel wegen zijn ontslag aanvechten dat veel werkgevers er niet eens aan beginnen. Het duurt te lang en de kans op mislukken is te groot’.
Cao
Sowieso zouden de werkgevers graag de hele ambtelijks status in het arbeidsrecht willen afschaffen. ‘Dat is op veel terreinen ook al gebeurd, maar bijvoorbeeld de eenzijdige aanstelling is nog niet van tafel en we moeten nog steeds met alle vakbonden overleggen om een cao af te kunnen sluiten’.
D66
D66 kamerlid Fatma Koser Kaya pleit al langer voor versoepeling van het ambtenarenrecht. Ze herhaalde dit standpunt deze week en zei met een wetsvoorstel te willen komen.
Reacties: 21
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Toen Wiegel minister van Binnenlandse Zaken was hebben de ambtenaren loon ingeleverd voor hun betere rechtspositie. (Slogan Wiegel was: iets minder meer). Als die rechtspositie nu nog verder wordt uitgehold dan krijgen de ambtenaren dat loon dus geindexeerd terug. Lijkt mij redelijk, maar zal wel een droom zijn.
Wat kun je denken van een werkgeversonderhandelaar die het raar vindt dat je met alle ambtenarenbonden moet overleggen over een CAO. Wat moet je doen met een werkgeversvertegenwoordiger die niet begrijpt waarom ambtenaren extra bescherming tegen willekeur behoeven? Vraag hem of hij niet liever werkgevers- onderhandelaar voor Aldi of Lidl wil worden!
Ambtnenaarschap heeft naast voordelen ook nadelen. De wet flex en zekerheid geld bijvoorbeeld niet voor ambtenaren boven schaal 8 waardoor deze onbeperkt contracten kunnen krijgen van de werkgever.
Er zijn twee redenen waarom ambtenaren terecht een andere ontslagbescherming genieten dan werknemers in het bedrijfsleven. De eerste is de borging van kennis en ervaring over de onderwerpen waar de overheid verantwoordelijk voor is.. Dat geldt zowel op rijks-, gemeente- als provinciaal niveau. Het bestuur kan elke vier jaar wisselen. Als ambtenaren op dezelfde manier behandeld worden als werknemers in het bedrijfsleven is het theoretisch mogelijk dat het ambtenarenapparaat elke vier jaar verandert. Daarmee lekt zeer belangrijke ervaring en kennis over historische ontwikkeling van beleid weg. Daar is vooral de burger slachtoffer van omdat het leidt tot ad hoc gedrag van overheden. De bestaande ontslagbescherming van ambtenaren dient de continuiteit. Een andere, met het bovenstaande samenhangende reden, is dat het ambtenarenapparaat het bestuur van advies dient vanuit deskundigheid. Daarbij gebeurt het geregeld dat een advies van een ambtenaar het bestuur niet goed uitkomt. Het bestuur kan het advies in de wind slaan, want uiteindelijk is het bestuur verantwoordelijk. Maar als een ambtenaar niet meer de ontslagbescherming geniet is de stap naar het 'wegwerken' van mensen met het bestuur onwelgevallige opinies nog maar klein. Het alleen maar in huis hebben van 'jaknikkers' komt de kwaliteit van het openbaar bestuur niet ten goede. Een ambtenaar moet een zekere mate van onafhankelijkheid kunnen betrachten ten opzichte van de bestuurders die hij of zij moet adviseren. Kamerleden doen er beter aan ervoor te zorgen dat er de juiste voorwaarden geschapen worden voor kwaliteit, moed en ervaring in de verschillende ambtenarenapparaten, dan
oppervlakkige prietpraat uit te slaan die de werkgevers in de kaart speelt in deze tijden van crisis en noodzakelijke bezuinigingen. Laat u niet misleiden mevrouw Fatma Koser Kaya. U zou zich eens wat verder kunnen verdiepen in hoe ons staatsbestel in elkaar zit. Sinds wanneer hebben we ook alweer de Tweede Kamer der Statengeneraal?
Met vriendelijke groet van een werknemer in het bedrijfsleven.
Hoezo het is moeilijker een ambtenaar te ontslaan dan een medewerker in het bedrijfsleven. Politici houden die illusie maar wat graag in stand. Het is echter net zo eenvoudi, alleen omdat overheids werkgevers geen ww-premie betalen, moeten zij gedurende eenzelfde aantal maanden wachtegeld betalen als medewerkers in het bedrijfsleven een werkeloosheidsuitkering ontvangen. Met andere woorden politici: verdiep je eerst in de materie en kom dan met uitspraken.
In deze tijd een merkwaardige discussie. Terwijl het kabinet inzet op langer doorwerken willen de werkgevers het ontslagrecht versoepelen. Niet denkbeeldig is dat dit slecht uitpakt voor de oudere werknemer. Ik hoop dat we geen Amerikaanse toestanden krijgen: u wordt bedankt, tien minuten om je bureau op te ruimen en geen afscheid nemen van je collega's. En dan ben je bijvoorbeeld 58 jaar.
Ambtenaren genieten een ijzeren rechtsposite, die overigens wel stamt uit de tijd dat ambtenaren een goede pensioenregeling hadden, nooit ontslagen werden en een laag maar vast salaris genoten 'vaste armoede'. Wil je iets aan die rechtspositie doen, dan zal je ook naar het pensioen en het salaris moeten kijken.
Een reden waarom ambtenaren minder vaak en minder makkelijk worden ontslagen is vaak van financiele aard: de werkgever draait immers voor ww- en bw-lasten op, en dat kan flink oplopen.
In het bedrijfsleven wordt geen ww-premie meer ingehouden en krijgt men een uitkering ten laste van WERKbedijf. Laat het kabinet eens beginnen om dat ook op ambtenaren van toepassing te verklaren, dan zijn we al een heel eind.
Vervolgens zou je kunnen bepalen dat ambtenaren in tijdelijke dienst geen ambtenaar meer zijn, maar werknemer (dat betekent herinvoering van het arbeidscontract.
Het blijft toch wat cynisch aandoen: een mevrouw met een rechtspositie van heb-ik-me-jou-daar komt vertellen dat ambtenaren wat makkelijker ontslagen moeten kunnen worden.
Maar als mevrouw Koser "ontslag neemt" bij haar "werkgever D66" kan ze vrolijk haar baan als Tweede Kamerlid blijven uitoefenen als de Fractie Koser. En als ze dat ook opgeeft dan ligt er een jarenlang wachtgeld klaar, zonder sollicitatieverplichting en met ruime mogelijkheden tot bijverdienste....
Mag ik mevrouw Koser aanraden haar geloofwaardigheid te vergroten door eerst dáár eens iets aan te doen?
ontslagrecht ambtenaren echt niet meer van deze tijd. En waarom ook Om heel practische redenen. Het sterft van de vacaturesen om principiële redenen, waarom zou een ambtenaar beter beschermd moeten worden dan een andere werknemer. Voor de bonden zou dit een hamerstuk moeten zijn. Ben als ambtenaar nooit ontslagen maar als wel was gebeurd had ik er ook niet echt mee gezeten. Er zijn zoveel andere mogelijkheden in deze wereld.
Als de heer Janssen helemaal teruggaat in de tijd tot 1921, dan komt hij vanzelf ook langs de jaren 80 en 90. In die jaren werd de onwikkeling van de ambtenarensalarissen ten opzichte van het bedrijfsleven achtergesteld met als reden de ijzersterke rechtspositie van ambtenaren. Als die rechtspostie en de salarisontwikkeling uitruilbaar blijven, dan verwacht ik een hele forse nabetaling als de ontslagprocedure wordt vereenvoudigd!
Ik begin me te ergeren aan deze oneliners, zoals nu weer uit de koker van D'66.. Met een soepel ontslagrecht bereik je op zich niets. Het kernprobleem is juist dat politici geen visie hebben op de toekomst van het ambtelijk apparaat en de overheid in het algemeen.
Uitgangspunt moet zijn, dat de overheid kleiner, maar dynamischer wordt. Veel minder detailregelgeving, maar sterk zijn in het stellen van randvoorwaarden en criteria.
Daar hoort in 2025 een ander soort ambtenaar bij. Overheidspersoneel moet ondernemend zijn en flexibel inzetbaar.
Een soepel ontslagrecht is geen probleem, maar dan moet er ook sprake zijn van loon naar prestatie en uitstekende opleidingsmogelijkheden. Een uitwisseling van personeel tussen bedrijfsleven en overheid zou alleen maar toe te juichen zijn vanwege de kruisbestuiving aan ervaring en kennis. En dat beketent dus geen gedoe met bonussen. Het gaat om echt investeren in mensen.
Zie de vergrijzing en de crisis niet als bedreiging, maar als kans. Begin nu met een cultuurverandering bij de overheid, dan
hebben we in 2020 weer een overheid om trots op te zijn.
Nog nooit van mevrouw Koser gehoord. Die wil zich kennelijk profileren. Mevrouw, heeft u zich wel eens in de feiten en achtergronden van ons stelsel verdiept? Het lijkt er niet op. Ik had van een D66-er wel een genuanceerder mening verwacht.
Ook de aanstelling van ambtenaren kan worden beëindigd net als het contract van een werknemer. In beide gevallen geldt dat de juiste procedures in acht moeten worden genomen en dat de werkgever of het bevoegd gezag zorgvuldig moeten hebben gehandeld. Aan dat laatste schort het nogal eens in ambtenarenland. Dossieropbouw en inhoudelijke verbeteringstrajecten betekenen werk voor de leidinggevenden. Dat vinden ze vervelend. Dan is het makkelijker om de betrokken ambtenaar maar te negeren of ergens "tijdelijk" te parkeren. En ja, als je deze situatie jaren, zelfs decenia lang laat voortbestaan kan je als organisatie ook niets meer zeggen, terecht overigens. Het kostenaspect zal ook een rol spelen. Veel onslagprocedures in het bedrijfsleven zijn voor de vorm. Dit om de WW-rechten van de betrokken werknemer veilig te stellen. Over het ontslag en de vergoeding is dan allang overeenkomst bereikt. Alles is af te kopen, ook een aanstelling. Ik zie dan ook geen noodzaak om de ontslagbescherming voor ambtenaren te herzien. Een cultuuromslag is wel noodzakelijk om tot een gezond ambtenarenbestand te komen.
Op zich ben ik geen tegenstanden van een versoepelijng van het ontslagrecht voor ambtenaren ! Maar dan mogen er geen uitzonderingen worden gemaakt voor de rechterlijke macht, politie, defensie.
Als een rechter.raadsheer blundert dient hij ontslagen te worden
Ja hoor vast. Nog een aanslag op de rechtspositie van ambtenaren. Die is al zo geweldig, bijvoorbeeld een 12 cents km vergoeding, daar waar de belastingdienst 19 cent toestaat, of een karige vergoeding van het openbaar vervoer.
Zelf zit ik een bezwaarprocedure omtrent mijn aanstelling na reorganisatie, die duurt inmiddels 2 1/2 jaar, waar kan dat.........juist, alleen in ambtenaren land.
De afgelopen 30 jaar heben wij alleen maar ingeleverd aan rechten (soms zelf gefinancieerd) alle ambtelijke plichten zijn uiteraard gebleven, of versterkt en uitgebreid.
Er blijft nog maar weinig te stemmen over straks........
Dat nu net de vertegenwoordiger van de provinciale werkgevers als woordvoerder moet optreden bevreemdt mij. Voor het genoemde probleem hoeft de ambtelijke status niet afgeschaft te worden. Uit de bewoordingen blijkt dat het te doen is om werknemers die niet goed functioneren en dat kan best scherper binnen de huidige rechtsvorm geregeld worden. Voorkomen moet echter worden dat de extra verplichtingen en beperkingen die voor een overheidswerknemer gelden gaan leiden tot een oneigenlijk gebruik van het ontslagrecht. De loopbaan van ambtenaren mag niet afhankelijk zijn van de toevallig passerende politicus
Ik zal dus nooit meer D'66 stemmen!!!
Onderhand is het wel genoeg geweest. Als het slecht gaat zijn wij de eerste die inleveren, als het goed gaat duurt het meestal zo lang voordat we er iets bij krijgen dat het inmiddels weer slecht gaat. Ik heb jaren in het bedrijfsleven gewerkt en menig ambtenaar werkt zeker zo hard en is zeker zo betrokken bij het werk als dat in het bedrijfsleven het geval is. Niet meer en zeker niet minder ! Mijn vrouw werkt bijvoorbeeld in het middelbaar onderwijs en al jaren hoor je die mooie beloften van al die politici. Daar is nog geen zak van terecht gekomen ! Ambtenaren moeten misschien maar eens wat meer hun politieke tanden laten zien. Wie is die mevrouw Fatmar Koser Kaya nou helemaal ? Toch ook maar een baantjesjager die zich zelf moet profileren
Dag Jos Mertens, ik heb eerst even op de D66-site gekeken voor ik reageer. Als ik daar lees wat Fatma Koser Kaya schrijft en jouw openingskreet lees, denk ik: inderdaad, stem maar nooit meer op D66, want je hoort niet thuis bij die genuanceerd denkende partij.
Carine Jamin slaat in onderstaande reactie de spijker op zijn kop.
Je zou inderdaad gaan afvragen of mevrouw Koser wel voldoende staatskundige kennis in huis heeft.
Stop nou eens om de overheid te zien als 'gewoon bedrijfsleven'.
Dat kan helemaal niet. Die visie heeft de laatste twintig jaar al genoeg verkwanseld.
De politiek verlangt van de ambtenaar een bepaalde mate van vakmanschap, zeg deskundigheid om dat te doen wat zij wil. En dat met een zekere mate van continuïteit. Er is jarenlang een zekere erosie geweest, want men moest plotseling bedrijfsmatig gaan denken bij de overheid. Met een dito ontslagrecht. Hoe dan ook: links om of rechts om, het vak van ambtenaar is vereist om de 'grillen' van alledag te vertalen in wetten e.d.. Als hier iemand niet functioneert, dan zijn er voldoende mogelijkheden om hier iets aan te doen, het is niet zozeer een kwestie van recht als wel van moed van de betreffende leidinggevende. Ontslag heb ik van nabij vaak genoeg meegemaakt om te kunnen concluderen dat de rechtspositie nu ieder ontslag belemmert of bemoeilijkt. De ambtenaar van wie men terecht als politiek een zekere deskundigheid mag verwachten heeft daarentegen ook bescherming nodig die hij mag verwachten tegen willekeur van hen die de uitgebrachte adviezen neit welgevallig zijn. Dat heeft zijn prijs.
Men kan nu eenmaal niet alles willen.
Dat lees ik een beetje n de voorstellen.
DE genuanceerdheid van D '66?
Beste Redactie, Ik vind het zonde dat dit lid van D66 de zorgvuldig opgebouwde vooruitgang van D66 in de peiling op deze politiek onhandige manier manier teniet doet. Een stijging van D66, die zorgvuldig door Pechtold is opgebouwd. Waarom wordt de vooruitgang van D66 teniet gedaan, omdat er zeer veel ambtenaren op D66 stemmen, als alternatief voor de VVD. Het ergste is dat dit lid van D66 veel bijval krijgt van Mei li Vos van de PvdA in de tweede kamer, die overigens evenmin verstand heeft van het reilen en zeilen van het bestuursapparaat in Nederland.