Advertentie

Gemeenteraad vooral wit, man en grijs

Diversiteit is bij lokale partijen geen prioriteit. Ook jongeren, mensen met een beperking of met een migratieachtergrond zijn dungezaaid.

23 februari 2022
Diversiteit op de werkvloer
Shutterstock

Voor het eerst bestaat het kabinet uit evenveel mannen als vrouwen. Diversiteit is landelijk een thema, maar de gemeenteraad is nog vooral wit, man en grijs. Een diverse kieslijst was bij veel lokale partijen ook deze verkiezingen geen prioriteit.

Afspiegeling

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onder bijna 1000 huidige gemeenteraadsleden. Een grote groep (45 procent) zegt dat hun gemeenteraad geen goede afspiegeling is van de inwoners in hun gemeente. Dat is een stuk meer dan gemeenteraadsleden vier jaar geleden zeiden over hun toenmalige gemeenteraad (29 procent).

Grijze mannen

Ondervraagde gemeenteraadsleden misten de afgelopen vier jaar vooral collega's met een beperking, met een migratieachtergrond, lhbtiq+'ers en jongeren. ‘Mijn raad, en degene die ik verder ken, bestaan vooral uit grijze mannen met tijd en zin om nog iets te doen. En de paar jongeren met interesse haken af op de vergoeding’, zegt een raadslid.

Animo

‘Als je genoeg mensen gevraagd hebt en er geen animo is, dan ben je blij met diegenen die het wel aandurven’, vat een van de ondervraagde gemeenteraadsleden samen. Vier op de tien gemeenteraadsleden (40 procent) zeggen in het onderzoek dat hun partij moeite had om deze verkiezingen kandidaten te vinden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie