Dat heeft juryvoorzitter Hans van den Heuvel, hoogleraar verbonden aan de onderzoeks-groep integriteit van de Vrije Universiteit Amsterdam, dinsdag-middag bekend-gemaakt. De andere twee genomineerden voor de prijs van Binnenlands Bestuur waren de gemeenten De Bilt en Gouda. Eerder selecteerde de jury deze drie overheidsorganisaties uit twaalf overheden die meedongen naar de prijs.
Integriteitsprijs voor Limburgse werkgroep
De Regionale Werkgroep Integriteit Zuid-Limburg is winnaar geworden van de Philip Brouwer Integriteitsprijs 2010.
De Regionale Werkgroep Integriteit Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband tussen de provincie Limburg en negentien Zuid-Limburgse gemeenten. De werkgroep bestaat sinds 2006, als reactie op een in 2005 gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar georganiseerde misdaad in Limburg. Volgens dit onderzoek kreeg de onderwereld steeds meer grip op de bovenwereld. Geschrokken bestuurders sloegen de handen ineen. Aanvankelijk waren de provincie Limburg en vijf Zuid-Limburgse gemeenten betrokken bij de werkgroep, begin 2008 sloten ook de veertien resterende gemeenten in de regio zich aan.
De werkgroep beschikt over twee vertrouwenspersonen. Medewerkers van de aangesloten overheden kunnen bij deze functionarissen aankloppen om dilemma’s of integriteitskwesties te bespreken. Verder ondersteunt de werkgroep de deelnemende overheden op uiteenlopende manieren, onder andere door werkprocessen op potentiële risico’s te analyseren.
Juryvoorzitter Van den Heuvel lichtte voorafgaand aan de uitreiking van de prijs toe dat met de huidige regels en de reeds aanwezige bewustwording integriteit in de nabije toekomst vooral een kwestie zal zijn van moreel leiderschap. Met andere woorden: de regels zijn er, wie gaat er voor zorgen dat ze ook worden toegepast?
In dit kader formuleerde de jury – die behalve Van den Heuvel ook bestond uit oud-ombudsman Roel Fernhout en Alain Hoekstra, hoofd Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector – twee onderscheidende criteria:
- in hoeverre wordt in de organisatie voldaan aan het profiel van moreel leiderschap?;
- en in hoeverre gaat er van een organisatie wervende kracht uit die integriteit en onkreukbaarheid tot een vanzelfsprekendheid maken?
Aan de hand van deze criteria riep de jury de Regionale Werkgroep Integriteit Zuid-Limburg uit tot winnaar.
- en in hoeverre gaat er van een organisatie wervende kracht uit die integriteit en onkreukbaarheid tot een vanzelfsprekendheid maken?
Aan de hand van deze criteria riep de jury de Regionale Werkgroep Integriteit Zuid-Limburg uit tot winnaar.
De Philip Brouwer Integriteitsprijs is een tweejaarlijkse prijs. De prijs is door Binnenlands Bestuur in het leven geroepen ter nagedachtenis van
Philip Brouwer, die in oktober 2007 plotseling op 45-jarige leeftijd overleed. Brouwer schreef veel over integriteitskwesties in het openbaar bestuur. Hij won in 1996 de prestigieuze Prijs voor de Dagbladjournalistiek met een serie artikelen voor het toenmalige Nieuwsblad van het Noorden over misstanden op het stadhuis in Emmen. Brouwer werkte sinds 2000 voor Binnenlands Bestuur.
De eerste Philip Brouwer Integriteitsprijs werd in 2008 uitgereikt aan klokkenluider Fred Spijkers. De prijs wordt gesponsord door KPMG Forensic & Integrity.
Meer over de Philip Brouwer Integriteitsprijs 2010 en de Regionale Werkgroep Integriteit Zuid-Limburg in Binnenlands Bestuur 43 die 29 oktober uitkomt.
Klik hier voor de toespraak van juryvoorzitter prof. Dr. Hans van den Heuvel
Lees hier het dankwoord van de winnaar
Lees hier het dankwoord van de winnaar
het dankwoord van de winnaar
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zuid-Limburg en integriteit, dat is al een contradictio in terminis....
@Jan
Juist daarom goed dat dit initiatief een prijs heeft gekregen. Integer zijn in een integere omgeving is makkelijk, integriteit bevorderen in een gebied waar dit niet vanzelfsprekend is, een stuk moeilijker. Gefeliciteerd, Zuid-Limburg.
Gelukkig deed de gemeente Den Haag niet mee, want dan was komen vast te staan dat het daar niet kosjer is.
Het valt te betreuren dat er nog steeds individuen zijn die op basis van incidenten (en uiteraard de berichtgeving daarover in de media) een hele regio of een complete bevolkingsgroep veroordelen.
Is dat dan integer?
Het is spijtig vast te moeten stellen dat nu onze bestuurders onderling de integriteit bepalen. Wist u dat geen van de colleges van staat een onafhankelijke klachten behandeling heeft! Als boze burger ooit persoonlijk geïnterviewd door Philip zelf, kan ik me niet voorstellen dat dit in zijn geest gedaan zou mogen worden.
Is dit diezelfde integriteitsprijs waarbij D66-kamerlid Magda Berndsen in de jury zit, die eerder als politiecommissaris een tonnetje aan onrechtmatig extra loon ontving en daar later hooguit een procentje of 20 van wilde terugbetalen toen het aan het licht was gekomen? Wat partijleider Pechtold wel prima vond?
Nou, dan weet je het wel met die integriteitsprijzen.
Jammer voor Philip Brouwer dat zijn naam bezoedeld wordt met een integriteitsprijs.