Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen onderzoek naar opnames van gesprekken over bijstand

‘Dat dit soort praktijken straffeloos al jaren hebben kunnen plaatsvinden is gewoon niet te bevatten’, vindt vakbond FNV.

29 april 2022
Camera
Shutterstock

De Autoriteit Persoonsgegevens kan wegens ‘beperkte middelen’ geen nader onderzoek doen naar het maken van beeld- en geluidsopnamen van gesprekken met bijstandsgerechtigden in de gemeente Dronten. Een klacht die vakbond FNV daarover indiende, wordt daarom niet verder in behandeling genomen. Wel is de gemeente volgens de privacywaakhond al gestopt met het maken van de opnames.

Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Goudappel
Enthousiaste teammanager Specialisten (M/V/X)

Beleidsmedewerker RO

JS Consultancy
Beleidsmedewerker RO

Cameratoezicht

De FNV stelde vorig jaar het gebruik van cameratoezicht bij gesprekken met bijstandsgerechtigden door de gemeente Dronten aan de kaak. Volgens de vakbond overtrad de gemeente daarmee de privacywet AVG. De FNV stapte daarom naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Maar of er inderdaad sprake is van onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens, kan de AP niet vaststellen.

Capaciteit

Om een overtreding van de AVG vast te stellen, is nader onderzoek nodig. En daarvoor heeft de AP op dit moment geen capaciteit, blijkt uit een brief die de privacywaakhond eerder deze maand aan de vakbond stuurde. ‘Omdat de AP veel signalen en klachten ontvang en haar toezichtsveld veelomvattend is, kan de AP gelet op haar beperkte middelen, niet bij iedere klacht een nader onderzoek uitvoeren’, verklaart de AP.

‘Zo wordt de privacy waakhond een wassen neus. Overheden weten dat ze ermee wegkomen.’

Maureen van der Pligt

Verwijderd

Wel heeft de privacy-toezichthouder in november vorig jaar contact gehad met de gemeente Dronten, die daarop beloofde te stoppen met het maken van opnames en bovendien alle eerdere opnames te wissen. In maart van dit jaar meldde de gemeente dat het cameratoezicht definitief verleden tijd is en dat de camera’s zullen worden verwijderd. Het feit dat de gemeente al is gestopt met de opnames, speelt mee in het besluit van de AP om niet verder op de klacht in te gaan.

Straffeloos

De FNV is er echter niet gerust op. ‘Fijn dat ze gestopt zijn, maar dat dit soort praktijken straffeloos al jaren hebben kunnen plaatsvinden is gewoon niet te bevatten’, zegt Maureen van der Pligt, bestuurder bij FNV Uitkeringsgerechtigden. ‘Zo wordt de privacywaakhond een wassen neus. Overheden weten dat ze ermee wegkomen.’ De vakbond overweegt in bezwaar te gaan tegen het besluit van de AP.

Breder signaal

Het is, wat de FNV betreft, het zoveelste voorbeeld van stelselmatig wantrouwen jegens burgers met een uitkering. Van der Pligt: ‘Niet alleen had de gemeente Dronten moeten worden bestraft, ook zou er vanuit de AP een breder signaal naar partijen in de sociale zekerheid moeten uitgaan dat dit niet kan.’ Het is de derde klacht van de FNV die de AP niet in behandeling neemt. Volgens het laatste jaarverslag van de AP liggen er zo’n 10.000 andere klachten die de toezichthouder niet in behandeling kan nemen wegens gebrek aan capaciteit.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Chris de Boer
Los van het personeelsgebrek, zouden we ons ook moeten afvragen 'of de gemeente Dronten moreel gezien buiten haar boekje gehandeld heeft'. Regeltechnisch gezien: ja, moreel gezien: laten we niet oordelen alvorens we de insights kennen. Want wie waren de mensen waar opnames van gemaakt zijn? Zijn het mensen die zich écht inzetten of gaat het om lieden die grossieren in bijvoorbeeld zwartwerken en andere zaken? Er moet ruimte zijn om "out of the box" te kunnen werken, m.i., anders denk ik dat ik het heel lastig krijg om gedurende mijn periode in de politiek te verkopen "dat we echt een vangnet nodig hebben". Het zou prettig zijn als FNV ook vanuit die hoek nadenkt.
Advertentie