'Loophole' gevonden
Met passen en meten heeft Impuls nu toch een loophole gevonden waardoor zij haar subsidie niet kwijtraakt. In samenspraak met de gemeente is besloten dat ook de uitstroom van mensen die vrijwillig weggaan, nu meetelt als reguliere doorstroom. Als iemand met pensioen gaat, telt dat ook. Voor mensen die een SW (Sociale Werkplaats)-indicatie krijgen, geldt dat ook.
Amsterdamse ID-ers voorlopig gered
Voor even lijkt iedereen blij: FNV Abvakabo, de gemeente Amsterdam, zorg- en welzijnsinstelling Impuls en haar 74 ID-werknemers. Voorlopig…
Tien procentregeling
De nieuwe regeling vereist enige historische context. De Algemene Bijstandswet werd in januari 2004 vervangen door de wet werk en bijstand (WWB). Gemeenten kregen daarbij grotere verantwoordelijkheden op het gebied van sociale zekerheid. In Amsterdam besloot men de Instroom of Doorstroombanen voor langdurig werklozen (voorheen Melkertbanen) gefaseerd af te bouwen. Deze tien procentregeling is daarvan een uitvloeisel.
Gat in budget
Voor Impuls, met zijn 74 ID-ers, betekende dat, dat zij zeven van deze werknemers in dienst zouden moeten nemen. En dat is niet lonend, zegt woordvoerder Fred Martin van de welzijnsorganisatie. ‘Toegegeven, het zijn niet de duurste salarissen, maar we hebben wel CAO-plicht. Een vast dienstcontract kost je per werknemer tussen de 25000-30000 op jaarbasis. Dat slaat een enorm gat in ons budget en dan moeten we iedereen ontslaan, ook de reguliere werknemers, omdat we failliet gaan.’
'Geen liefdadigheidsorganisatie'
Gemeente Amsterdam en FNV vinden dat de welzijnsorganisatie overdrijft. ‘Impuls is geen liefdadigheidsorganisatie,’ zegt een woordvoerder van wethouder Ossel, ‘ze rekenen commerciële tarieven voor stadsdelen, en dat gaat om een begroting van 30 miljoen. Wij zeggen: u wilde altijd gewoon werkgever zijn, dan moet u zich nu ook zo gedragen.’
Acties op nippertje voorkomen
Volgens FNV hebben de werknemers meer kwaliteiten dan Impuls wil zien of in wil investeren. Maar voor het moment is de vakbond vooral blij dat de werknemers voorlopig zeker van een baan zijn. Toen in oktober bekend werd dat de ontslagen dreigde, schreeuwde woordvoerder Ben Hoogendam moord en brand. Dat lawaai heeft volgens hem het gewenste effect gehad. ‘Op het nippertje zijn acties voorkomen’, zegt hij tevreden. ‘Maar het is uitstel, geen afstel.’ Het is namelijk nog niet zeker dat na 2009 niet weer hetzelfde gebeurt. Mensen van ID naar SW laten doorstromen is geen structurele oplossing, merkt hij op: daarmee wordt de financiering van langdurig werlozen van gemeente naar Rijk verschoven.
Conferentie
FNV belegt daarom in januari een conferentie met betrokkenen om te bespreken hoe het nu verder moet, aan de onderkant van de Amsterdamse arbeidsmarkt.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Geachte redactie,
Impuls is onaangenaam verrast over de weergave van Binnenlands Bestuur met betrekking tot het artikel van 15 december jl. over het voorkomen van het ontslag van 74 ID-medewerkers bij Impuls.
Als met het woord ‘loophole’ wordt bedoeld ‘maas in de wet’ dan is dit geheel in strijd met de feiten. Er is niks anders gebeurd dan dat er gehandeld is binnen de uitvoeringsregelingen zoals vastgesteld door de gemeente Amsterdam.
Het is beslist onjuist dat medewerkers die vrijwillig uitstromen naar andere werkgevers dan Impuls meetellen met de uitstroom.
Het volgende is wel gebeurd. Na overleg met DWI is gebleken dat meer mensen dan aanvankelijk bekend was in aanmerking kwamen voor indicatie Sociale Werkvoorziening. Dit impliceert dat daarmee voldaan werd aan de criteria van de regeling waarmee de subsidie in elk geval werd veilig gesteld voor 2009.
We betreuren het dat met dit artikel afbreuk wordt gedaan aan de constructieve overleggen met betrokken instanties en daaruit voortgekomen oplossingen. Impuls hoopt met deze reactie deze foutieve weergave van feiten te hebben gecorrigeerd.
Grada Blok
Voorzitter Raad van Bestuur Impuls