Bijklank
Tweederde van de ondervraagde Amsterdamse (deel)raadsleden is er voorstander van om de term allochtoon af te schaffen. Een kwart is er op tegen. Tegenstanders stellen dat het invoeren van andere termen geen problemen oplost en dat de nieuwe termen na een tijdje ook een negatieve bijklank zullen krijgen.
Amsterdamse raadsleden willen af van term allochtoon
Een meerderheid van de Amsterdamse raadsleden vindt dat de term 'allochtoon' officieel moet worden vervangen door termen als 'Turkse of…
Achterhaald
In Den Haag stemde de gemeenteraad al in 2004 voor het plan om de benaming allochtoon in gemeentelijke publicaties zoveel mogelijk te vermijden. Een soortgelijk voorstel van de Amsterdamse afdeling van de PvdA veroorzaakte in september 20006 veel opschudding. De partij stelde het woord achterhaald te vinden en pleitte voor een specifiekere aanduiding van bepaalde groepen personen. De motie werd ingetrokken toen de partij besefte dat er geen meerderheid voor het initiatief was. De meeste andere fracties vonden het voorstel te ver gaan.
Lees meer:
Diversiteitsbeleid als vechten tegen windmolens 26.09.08
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat de term 'allochtoon' achterhaald is en mensen alleen in een hoek zet en niet uitnodigt tot meedoen, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar waarom mensen waarvan de oma of opa toevallig uit Turkije, Marokko of China komt, maar die vaak zelf geboren en getogen zijn in Nederland (i.c. Amsterdam) niet gewoon Nederlander (i.c. Amsterdammer) noemen? Wanneer je dan toch perse onderscheid wil maken, hetgeen m.i. de integratie niet bevordert, waarom dan niet kiezen voor de Amerikaanse benadering? M.a.w. immigranten noem je 1e generatie Amerikaan (in ons geval 1e generatie Nederlander / Amsterdammer), diens kinderen noem je 2e generatie Nederlander en de kinderen daarvan 3e generatie Nederlander. Dat bevordert dat mensen zich in de 1e plaats Nederlander voelen en daar worden ze dan ook in de 1e plaatss op aangesproken.
Waarom niet gewoon het enige onderscheid gebruiken dat de Wet kent, nl. Nederlanders, en degenen die dat niet zijn 'vreemdelingen' noemen? Eens kenden we nog een tussencategorie nl' ingezetenen' dat waren vreemdelingen die nog niet de stap naar naturalisatie hadden gemaakt. Dat waren dus vaak mensen met dubbele petten en dubbele loyaliteiten, maar dat was wel hun eigen keus.