Overslaan en naar de inhoud gaan

Klijnsma: Enschede moet aanvraag bijstand direct behandelen

De manier waarop Enschede de zoektermijn hanteert – de aanvraag pas na de vier weken in behandeling nemen – mag niet, aldus Klijnsma.

De gemeente Enschede mag een bijstandsaanvraag niet vier weken laten liggen alvorens deze in behandeling te nemen. Dat antwoordt staatssecretaris Jetta Klijnsma op Kamervragen van de SP. Klijnsma heeft de dit laten weten aan wethouder Patrick Welman van Enschede.

Zoekperiode
De ‘wachttijd’ van vier weken is bedoeld om mensen te stimuleren zelf werk te zoeken. Bij jongeren is deze termijn standaard en zelfs in de wet vastgelegd. Het zorgt ervoor dat minder jongeren uiteindelijk een uitkering aanvragen. Steeds meer gemeenten voeren de zoektijd ook in  voor mensen boven de 27 jaar. Maar de manier waarop Enschede dat doet – de aanvraag pas na de vier weken in behandeling nemen – mag niet, aldus Klijnsma.

Rotterdam
Er zijn meer gemeenten waar een zoektermijn ingesteld is, zoals Rotterdam. Het verschil met Enschede zit ‘m erin dat daar de aanvraag wel direct in behandeling wordt genomen. Dat moet Enschede nu ook doen. Klijnsma laat de Kamer weten dat Enschede, ondanks de zoektermijn, toch in staat is binnen de wettelijke termijn van 8 weken te beslissen of de uitkering verstrekt wordt.

Voorschotten
SP-Kamerlid Sadet Karabulut vroeg de staatssecretaris ook of Enschede zich aan de wet houdt met betrekking tot het verstrekken van voorschotten. Volgens Klijnsma zijn geen gevallen bekend waaruit blijkt dat Enschede zich niet aan de wet houdt.

De dupe
Enschede heeft een tekort op het bijstandsbudget en heeft daarom bij het rijk een Meerjarige Aanvullende Uitkering (MAU) aangevraagd. Deze aanvulling is toegezegd door het rijk, maar wel op voorwaarde dat de gemeente er alles aan doet het aantal mensen in de bijstand te laten afnemen. 

Op de vraag of bijstandsgerechtigden de dupe kunnen worden van het strenge regime in Enschede, reageert Kljinsma negatief. 'De wettelijk vastgelegde rechten en plichten van uitkeringsgerechtigden kunnen door de gemeente niet worden aangetast, ook niet wanneer zij vanwege tekorten maatregelen treft om die te reduceren.'

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan

Schandalig hoe gemeenten mensen die bijstand nodig hebben tot 8 weken aan hun lot overlaten. Vroeger kreeg je dan nog tenminste een voorschot van de gemeente. Maar sinds steeds meer gemeenten of te groot zijn geworden of hun afdeling sociale zaken in een gemeenschappelijke regeling hebben ondergebracht, kun je naar een voorschot fluiten. Zo komen mensen in de schulden terecht.

Op 7 oktober 2014, 12:18
Willem Kamps

Je zal maar in Enschede wonen en op Bijstand worden aangewezen... Op alle mogelijke manieren proberen ze je aan de bedelstaf te helpen.

Op 7 oktober 2014, 13:20
K. de Beer

Schandalig dat de Tweede Kamer zich er mee moet bemoeien. Dat had de gemeenteraad van Enschede moeten doen.

Op 7 oktober 2014, 13:20
Roffa

Enschede, de stad van Burgemeester Den Oudsten. Die willen die domme Groningers nu zo graag hebben. Kan Enschede vervolgens verder met Sharon Dijksma. Verhuisplicht geen probleem voor haar.

Op 7 oktober 2014, 13:33
Pipadekloon

Die pvda érs zoeken overal hun toevlucht.Die zien de bui al hangen.Het gepeupel interesseert hun geen lor.

Op 7 oktober 2014, 20:54
Jan

It heeft niets met politieke richting te maken maar met de logheid van het ambtelijk apparaat.

Op 8 oktober 2014, 11:45

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in