De VNG, Divosa en de NVVK stellen het ondertekenen van de bestuurlijke afspraken over vroegsignalering van schulden uit. De drie partijen willen van het kabinet duidelijkheid over de financiering van deze wettelijke taak. Momenteel is die financiering niet structureel geregeld. Deze staat maar vast voor drie jaar.
VNG trapt op de rem bij afspraken vroegsignalering
Gemeenten en schuldhulporganisaties willen pas afspraken maken als structurele financiering rond is.

Ambities groot
Op haar website schrijft de VNG dat het rijk veel verwacht van de gemeentelijke inzet op vroegsignalering van schulden. In de bestuurlijke afspraken die getekend zouden worden staat als taakstelling een verdubbeling van het huidige bereik naar 40 procent. Tegelijkertijd geeft het rijk geen duidelijkheid over de financiering.
Eerst geld
‘Als vertegenwoordigers van gemeenten en de schuldhulpverlenende organisaties vinden wij het niet verantwoord om afspraken te ondertekenen die verwachtingen scheppen die, zonder structurele middelen, in de praktijk niet kunnen worden waargemaakt. Dat zou onze samenwerkingspartners tekortdoen. Juist omdat wij ons vol overtuiging willen verbinden aan de verhoogde ambitie en deze samen willen realiseren, is structurele ondersteuning noodzakelijk’, aldus de VNG.
Wetsevaluatie
Overigens wil de gemeentekoepel benadrukken dat de inzet op vroegsignalering van schulden blijft staan, en dat de VNG gemeenten hierin blijft ondersteunen. Maar bestuurlijke afspraken gaan nu te ver voor de drie partijen, die structurele financiering eisen. Ze voelen zich gesterkt door de uitkomst van een recente wetsevaluatie. De onderzoekers onderstreepten daarin het belang van structurele financiële middelen nadrukkelijk.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.