Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: advies asielopvang is steun in de rug

Gemeenten willen best een wettelijke taak in de asielopvang krijgen, zolang ze dat 'op een eigen manier' mogen organiseren.

ANP
15 juni 2022
Luchtfoto van asielcomplex Ter Apel
Asielcomplex Ter ApelShutterstock

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kan zich goed vinden in de conclusies en aanbevelingen van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) en de Adviesraad Migratie (ACVZ) over de organisatie van de opvang van asielzoekers. Eerder dinsdag stuurden deze organisaties een gezamenlijk advies aan het kabinet.

Valse start

In dat advies concluderen de raden dat de huidige crisisaanpak ten koste gaat van de kwaliteit van de opvang en asielzoekers een valse start bezorgt. Die aanpak zet het maatschappelijk en politiek draagvlak voor de opvang voortdurend onder druk. Het kabinet zou verplicht moeten worden om asielzoekers op te vangen die grote kans hebben op een asielvergunning, de zogeheten kansrijke asielzoekers. Dat moet volgens het advies bereikt worden door te stoppen met ad-hocmaatregelen en overgaan tot een proactief opvangbeleid.

Oproep

‘Al in 2020 spraken rijk, provincies en gemeenten in de Uitvoeringsagenda Flexibilisering Asielketen met elkaar af te werken aan een robuust asielsysteem voor de lange termijn, met meer ruimte voor kleinschalige opvang. De VNG ziet het rapport van de ACVZ en de ROB dan ook als een oproep aan het Rijk om nu deze uitvoeringsagenda in uitvoering te brengen,’ aldus de vereniging in een reactie.

Mits

De VNG steunt ook het voorstel om gemeenten de wettelijke taak te geven de opvang van kansrijke asielzoekers te verzorgen. ‘Mits gemeenten voldoende middelen en bevoegdheden krijgen om de opvang op een eigen manier te organiseren, passend bij de lokale samenleving.’

Menswaardig

Ook VluchtelingenWerk Nederland staat achter het advies van de ROB en de ACVZ. De verplichting zou volgens de organisatie een stap zijn in de zoektocht naar ‘een duurzaam en menswaardig opvangbeleid’. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Jammer, zo wordt het Rijk minder direct geconfronteerd met de gevolgen van het zinloze vluchtelingenbeleid. Mensen in het kabinet, die meestal nog nooit een normale dag in hun leven hebben gewerkt bij een normale organisatie, moeten zoveel mogelijk geconfronteerd worden met de gevolgen van het eigen beleid.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
P. Smit
"Dat moet volgens het advies bereikt worden door te stoppen met ad-hocmaatregelen en overgaan tot een proactief opvangbeleid."

Héél even dacht ik dat nu de enige maatregel die écht helpt zou gaan lezen: grenzen dicht en heroverwegen wie je precies toelaat. Maar nee....
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie