Emmen investeert in beschut werk en doet oproep aan rijk
De gemeente Emmen kiest er mede voor te investeren omdat een kosten-batenanalyse laat zien dat het op de lange termijn loont.

De gemeente Emmen gaat flink investeren in extra beschutte werkplekken om de wachtlijst, die is opgelopen tot 77 mensen, weg te werken. Dat maakt het college op 1 mei, de dag van de arbeid, bekend. De gemeente vraagt daarbij aandacht voor het feit dat de financiering vanuit het rijk tekortschiet.
MKBA
De gemeente liet zich inspireren door de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) die Cedris en Divosa hebben laten uitvoeren door Berenschot in 2024. Uit het onderzoek komt naar voren dat het loont om te investeren in mensen die een ondersteuningsbehoefte hebben: niet alleen de persoon zelf, maar ook de economie en de samenleving profiteren. Wanneer er 40.000 mensen extra aan het werk gaan, levert dat 400 miljoen euro op.
Wachtlijst
‘Eind vorig jaar stonden er 77 mensen op de wachtlijst, terwijl er jaarlijks ongeveer 6 plekken bij komen van het Rijk’, aldus wethouder Raymond Wanders. ‘Door het tekort aan beschutte werkplekken belanden mensen jarenlang op een wachtlijst, vaak met een uitkering, zonder enig zicht op werk. Deze wachtlijst is ons een doorn in het oog.’
'Win-win'
Op verzoek van de gemeenteraad liet het college onderzoeken wat nodig is om de wachtlijst volledig op te lossen. De genoemde MKBA geeft Emmen het vertrouwen om zelf extra middelen te investeren. Wanders: ‘Het bieden van een baan aan deze inwoners is een win-win situatie. Werken geeft mensen eigenwaarde, draagt positief bij aan hun gezondheid en helpt schulden te voorkomen. Dat is niet alleen goed voor henzelf, maar ook voor de samenleving.’ De initiële kosten om de wachtlijst weg te werken bedragen 230.000 euro.
Voorbeeld volgen
Cedris en Divosa reageren zelf verheugd op het feit dat hun MKBA Emmen heeft bewogen om actie te ondernemen. ‘Ik ben er trots op dat onze MKBA tot concreet resultaat leidt. De MKBA is bedoeld om te laten zien dat investeren in mensen loont: voor henzelf en voor de maatschappij. Ik hoop dat andere gemeentes en het Rijk dit ook inzien en het voorbeeld volgen’, aldus Mohamed El Mokaddem, voorzitter van Cedris.
Oproep
De gemeente Emmen roept het Rijk op om de financiering van beschut werk om te gooien, door gemeenten te financieren op basis van het aantal gerealiseerde beschutte werkplekken. Wanders: ‘Het kan niet zo zijn dat er landelijk genoeg banen zijn, maar lokaal wachtlijsten ontstaan. Het huidige systeem mag er niet toe leiden dat mensen jarenlang aan de zijlijn staan met een uitkering, terwijl ze graag willen werken.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.