Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Herstelaanpak toeslagenaffaire kan tot 2030 duren’

De aandacht voor het helpen van gedupeerden van de toeslagenaffaire lijkt weg te ebben, ziet wethouder Peter Heijkoop.

ANP
19 januari 2023
Toeslagen-Belastingdienst.jpg

Gemeenten maken zich zorgen over de herstelaanpak van de toeslagenaffaire. De Dordtse wethouder en bestuurder bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Peter Heijkoop denkt dat het nog tot 2030 kan duren voordat alle gedupeerden volledig gecompenseerd zijn, zegt hij in Nieuwsuur.

Ellende

Volgens Heijkoop lijkt de urgentie om de toeslagenaffaire af te handelen weg te ebben door de andere crises waarmee de overheid te maken heeft. Hij sluit niet uit dat er in de toekomst ook een parlementaire enquête komt naar de hersteloperatie, omdat daarin ‘heel veel ellende samenkomt die de huidige relatie tussen burger en overheid weerspiegelt’, aldus de wethouder bij Nieuwsuur. Hij noemt dat ‘heel treurig’.

Ondersteuning

Gedupeerden van de toeslagenaffaire worden financieel gecompenseerd door het rijk. Gemeenten bieden ondersteuning bij zaken als het vinden van werk of een woning en het oplossen van schulden.

Fraudeur

Twee jaar geleden viel het kabinet vanwege de toeslagenaffaire. Een commissie oordeelde eerder dat de volledige ambtelijke en politieke top verantwoordelijk is voor de onterechte fraudeverdenkingen van de Belastingdienst. Duizenden mensen stonden jarenlang ten onrechte bij de Belastingdienst aangemerkt als fraudeur, waardoor ze in grote problemen kwamen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie