Advertentie
sociaal / Nieuws

Vervolg Vluchthaven voor uitgeprocedeerde asielzoekers

Van der Laan bracht een bezoek aan de Vluchthaven, een experiment waarbij de vluchtelingen in ruil voor 'bed, bad en brood' hebben beloofd te werken aan hun toekomst en mogelijke terugkeer. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met staatssecretaris Fred Teeven van Justitie.

16 april 2014

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wil dat de proef met uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogeheten Vluchthaven een vervolg krijgt. Maar dan moet er nog wel wat gebeuren. Zo kunnen volgens hem naar schatting zo'n 100 van de ruim 130 mensen die nu in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat verblijven, terugkeren naar hun thuisland. Tot nu toe heeft slechts een handvol hieraan gehoor gegeven.

Bed, bad en brood
Van der Laan bracht dinsdag een bezoek aan de Vluchthaven, een experiment waarbij de vluchtelingen in ruil voor 'bed, bad en brood' hebben beloofd te werken aan hun toekomst en mogelijke terugkeer. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met staatssecretaris Fred Teeven van Justitie.

Nieuwe groep
De proef begon in december en loopt op 1 juni af. De groep die er nu zit moet dan weg zijn. De burgemeester deed een oproep aan de mensen die terug kunnen dit ook te doen. ,,Alleen als deze proef slaagt, kan ik met Teeven bespreken de Vluchthaven te behouden voor een nieuwe groep.''

Werk in het land van herkomst
De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers volgen op de locatie cursussen op bijvoorbeeld de computer, om te leren naaien of schilderen. De burgemeester vindt dit een goede ontwikkeling. ,,Toen ze hier op 1 december kwamen, verkeerden ze in een heel slechte conditie. Sindsdien is er veel gebeurd.'' Ook wordt gekeken naar werk in de landen van herkomst, onder meer via ambassades en Nederlandse bedrijven die er zitten. Volgens de burgemeester zou het heel slecht zijn als mensen uit de Vluchthaven na 1 juni weer op straat belanden.

Vluchtgarage
Naast de oud-gevangenis verblijven nog eens bijna 100 uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde Vluchtgarage in Zuidoost, een gekraakt pand dat inmiddels vol zit. Om die reden zijn afgelopen zondag in West drie nieuwe panden gekraakt. Het lijkt erop dat steeds meer uitgeprocedeerden hun weg naar de hoofdstad vinden. Iets wat was voorzien, zei Van der Laan. ,,Maar Amsterdam kan nooit alle uitgeprocedeerden alleen opvangen.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie