Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht reserveert woningen voor statushouders

Utrecht reserveert vanaf 1 augustus alle sociale huurwoningen die vrijkomen in de stad voor vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

ANP
13 juli 2022
huissleutel---Shutterstock.1.jpg
Shutterstock

Utrecht gaat binnen 2,5 jaar versneld 2500 tijdelijke sociale huurwoningen realiseren. Het gaat om huizen die tien tot vijftien jaar blijven staan. De eerste 450 huizen moeten er volgende zomer al komen. Ook gaat Utrecht vanaf de volgende maand statushouders tijdelijk voorrang verlenen bij het verstrekken van een woning om de achterstanden in te lopen.

Zes weken

Zes weken lang gaan de meeste sociale huurwoningen die vrijkomen naar statushouders. Utrecht wil dit jaar nog 490 statushouders aan een huis helpen. De stad hoopt hiermee het overvolle opvangcentrum in Ter Apel te ontlasten. 'Het Rijk heeft een beroep gedaan op gemeenten om in 2022 7500 statushouders versneld te huisvesten, onder wie 490 in de gemeente Utrecht' zegt wethouder Dennis de Vries van Wonen. 'Dit heeft impact op alle woningzoekenden. Ze zijn ons allen even lief. Door de achterstand versneld in te lopen, kunnen we in september weer terug naar de gebruikelijke verdeling', aldus de wethouder.

Versneld woningen realiseren

Bovenal wil hij het aantal beschikbare woningen 'structureel verhogen door versneld tijdelijke woningen te realiseren' om het woningtekort weg te werken. Het gaat om duizend huizen in 2023 en de rest een jaar later. Dit aantal komt bovenop al bestaande plannen voor permanente sociale huurwoningen. Hiermee bieden we woningzoekenden meer perspectief.'

Flexwoningen

De Utrechtse plannen passen in het beleid van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting). Hij wil dat op plekken met een woningtekort snel flexwoningen gebouwd kunnen worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwde dinsdag dat zijn verwachtingen te rooskleurig zijn. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Geen commentaar van Utrechtenaren?
Advertentie