Alle gemeenten moeten op 1 juli samen 96.000 opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar hebben. Dat is het doel van de spreidingswet, maar veel gemeenten gaan hun aandeel niet op tijd halen. Op dit moment biedt twee derde van de gemeenten nog te weinig of niets aan en de kans is klein dat dit verandert binnen een maand. Sommige gemeenten zijn überhaupt niet van plan om aan de wet te voldoen.
Twee derde gemeenten mist deadline spreidingswet
Binnen een maand zijn er nog ruim 23.000 opvangplekken nodig

Doelstellingen
Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De onderzoeksredactie analyseerde hoe gemeenten ervoor staan. Op dit moment heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de overheidsinstantie die asielopvang regelt, 72.728 opvangplekken beschikbaar. Dat betekent dat er binnen een maand nog ruim 23.000 opvangplekken nodig zijn om aan de doelstellingen uit de wet te voldoen.
Eerlijker
Oud-asielminister Marjolein Faber (PVV) heeft op basis van de spreidingswet een verdeelbesluit genomen. Iedere gemeente weet precies hoeveel asielzoekers ze moeten opvangen per 1 juli. 127 van de 342 gemeenten voldoen daar nu aan. De 215 andere gemeenten bieden nu te weinig of helemaal niets aan, terwijl de spreidingswet juist als doel heeft om asielopvang eerlijker over het land te verdelen.
Begrip
Het COA heeft begrip voor het feit dat niet elke gemeente op tijd aan de wet voldoet, omdat er bij een deel van de gemeenten bijvoorbeeld wel al een concreet plan ligt. Het helpt mee dat dat de afgelopen periode de instroom van asielzoekers iets lager is.
Nood
De nood blijft niettemin hoog. ‘Op dit moment lukt het met veel inspanning om niemand in het gras te laten slapen. Helaas lukt dit alleen met een bezettingsgraad die op alle locaties al heel lang hoger is dan gewenst, wat ten koste gaat van de leefbaarheid. En we moeten bovendien veel tijdelijke dure noodopvang met wisselende kwaliteit inzetten’, zegt het opvangorgaan tegen RTL Nieuws.
Tijd
Het COA zegt met veel gemeenten in gesprek te zijn over de realisatie van langdurige opvanglocaties. Maar de politieke besluitvorming, het maken van plannen en het bouwen van asielzoekerscentra vergt veel tijd, zegt het COA.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Iedere Gemeente behoort verhoudingsgewijs haar aandeel te leveren. Gemeenten, die in het kader van de uitvoering van de Spreidingswet niet of onvoldoende presteren, behoren te worden gekort op de rijksuitkering uit het Gemeentefonds. Kennelijk is deze problematiek -zo lang als noodzakelijk- alleen via drastische maatregelen op te lossen. Die moeten dan wél worden genomen!