Op 1 juli moeten alle asielopvanglocaties volgens de spreidingswet klaar zijn voor gebruik. Maar iets meer dan een maand voor de deadline vindt er nog juridisch gesteggel plaats over de verdeling van opvangplaatsen over het land, schrijft Trouw. Die discussie kan de verdeling van opvangplekken danig in de war schudden.
Gemeenten en Faber steggelen over verdeling asielopvang
Vanaf maandag reizen 33 gemeenten en één provincie (Gelderland) af naar het ministerie in Den Haag.

‘Zonder enige motivering’
Op basis van haar omvang (27.500 inwoners) zou de gemeente Wassenaar volgens de spreidingswet 158 asielzoekers moeten opvangen. Maar in het officiële ‘verdeelbesluit’ van asielminister Marjolein Faber (PVV) kreeg Wassenaar 930 opvangplaatsen toebedeeld. Volgens de gemeente gebeurde dat ‘zonder enige motivering’ of ‘juridische grondslag.’ Wassenaar tekende in januari officieel bezwaar aan. Daarna hoorde de gemeente een tijd niets, terwijl een belangrijke deadline voor de spreidingswet nadert.
Gesloten deuren
Vanaf maandag reizen naast Wassenaar nog 32 gemeenten en één provincie (Gelderland) af naar het ministerie in Den Haag. Zij hebben officieel bezwaar aangetekend tegen de verdeelbesluiten van Faber. Op het ministerie vinden hoorzittingen plaats waarin de gemeenten en provincie achter gesloten deuren hun bezwaren kunnen aanvoeren.
‘Disproportioneel’
Maandag bijt onder meer de gemeente Den Haag het spits af. Die kreeg van Faber de wettelijke opdracht om 135 extra opvangplaatsen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv) te realiseren, bovenop de 213 plekken voor amv’s waar de gemeente op rekende. Daarnaast moet de gemeente 2189 ‘gewone’ opvangplekken voor asielzoekers inrichten.
Volgens Den Haag is de extra opgave voor amv-opvang ‘disproportioneel’ ten opzichte van andere grote gemeenten in de provincie Zuid-Holland. Den Haag wil van de minister een nieuwe, eerlijkere, verdeling.
Vakantiepark
In Wassenaar is iets anders aan de hand. Daar worden al jaren 930 asielzoekers opgevangen op vakantiepark Duinrell. Dat gebeurt vrijwillig, maar Faber wil dat aantal vanaf 1 juli wettelijk vastleggen. Dat betekent dat Wassenaar gedwongen kan worden om deze plekken de komende jaren beschikbaar te houden.
Intrekken
Een woordvoerder van Faber laat weten dat er rekening was gehouden met de bezwaren. Hij bevestigt dat er de komende week hoorzittingen zijn. Ondanks de naderende deadline verwacht de minister dat ‘het proces voor 1 juli is afgerond’, zegt hij. Het kabinet wil de spreidingswet na volgend jaar intrekken. Dit voornemen heeft geen invloed op de taak die gemeenten voor 1 juli moeten invullen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.