Advertentie
sociaal / Nieuws

Tot 1 juli omzetgarantie zorgaanbieders

Gemeenten moeten met zorgaanbieders voor juli afspraken maken over de hervatting van zorg en ondersteuning. Tot 1 juli krijgen zorgaanbieders de omzet helemaal vergoed, daarna stopt het. Dat hebben het kabinet en VNG afgesproken.

26 mei 2020
verschillende eurobiljetten

Gemeenten moeten voor juli afspraken maken met zorgaanbieders over de hervatting van zorg en ondersteuning. Tot 1 juli krijgen zorgaanbieders de omzet helemaal vergoed, ook al kan er vanwege de coronamaatregelen geen, minder en/of andere zorg worden gegeven dan in contracten is afgesproken.

Zorg opstarten

Dat hebben het kabinet en VNG afgesproken. De afspraken over het vergoeden van de omzet van zorgaanbieders golden tot 1 juni, maar zijn nu met een maand verlengd. Daarna stopt het. ‘De nadrukkelijke oproep van het kabinet en de VNG is om zorg die vanwege corona tijdelijk gestopt is, weer op te starten’, aldus een woordvoerder van de VNG.

Routekaart

De vorige week door het kabinet uitgebrachte routekaart is daarvoor de basis. Op die routekaart staat aangegeven welke vorm van hulp en ondersteuning weer kan worden gegeven. Zo kan dagbesteding per 1 juni weer maximaal worden opgeschaald, zij het binnen de RIVM-richtlijnen. Nu mogen er geen grote groepen tegelijkertijd dagbesteding krijgen. Per 1 juni wordt groepsvervoer weer opgestart. Ook huishoudelijke hulp kan weer worden opgestart, nu medewerkers kunnen worden getest en er persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

Alternatief

Hoewel de omzetgarantie per 1 juli ophoudt te bestaan, blijft er vanaf die datum wel ruimte om alternatieve vormen van hulp en ondersteuning te bieden als reguliere zorg en ondersteuning vanwege de coronamaatregelen nog niet mogelijk is, meldt de VNG. Op de vraag of aanbieders die alternatieve hulp dan wel volledig krijgen vergoed, omdat ze niet aan de contractverplichtingen (kunnen) voldoen, kan de VNG geen pasklaar antwoord geven. ‘Het hangt ervan af hoe specifiek je in contract de vorm van levering van hulp hebt afgesproken. Maar de basisafspraak is om alternatieve vormen van levering toe te staan.’ Er wordt aan een notitie gewerkt over de gevolgen voor de rechtmatigheid ervan.

Compensatie

Gemeenten en kabinet zijn nog in overleg over de compensatie die gemeenten krijgen voor de meerkosten die nu worden gemaakt en voor uitgestelde vraag. De VNG verwacht daar op korte termijn duidelijkheid over te krijgen.    

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie