Overslaan en naar de inhoud gaan

Lokaal bestuur vreest lot kanslozen

De Wet werken naar vermogen verslechtert de kansen op re-integratie voor de mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Dat vindt een…

De wet houdt in dat drie regelingen (voor bijstand, jong gehandicapten en sociale werkplaatsen) worden samengevoegd. Gemeenten worden in de nieuwe opzet verantwoordelijk voor de uitvoering van die fusieregeling. RadarAdvies hield een enquête onder 32 wethouders, 45 gemeentelijke directeuren en 28 directeuren van sociale werkvoorzieningen (SW) om te peilen wat zij van de plannen vinden.

 

De meeste respondenten blijken een verslechtering van de situatie voor kansarme werkzoekenden te verwachten als gevolg van de voorgenomen wetgeving. De helft van de respondenten voorziet een verslechtering; ruim een derde rekent zelfs op een grote verslechtering. Meer dan de helft van de SW-directeuren zegt een grote verslechtering te verwachten. Vrijwel niemand denkt dat er meer geld komt voor de gecombineerde regelingen. Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten en bestuurders van sociale werkplaatsen de regeling niet categorisch afwijzen. Voorwaarden zijn wel dat het Rijk zich zo min mogelijk bemoeit met de uitvoering van de fusieregeling en voldoende budget beschikbaar stelt.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Knelpunt

 

De bezuinigingen op de sociale werkplaatsen - waar ongeveer 100 duizend mensen een baan hebben en 20 duizend mensen op de wachtlijst staan - zijn een belangrijk knelpunt in de totstandkoming van een bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten gebleken. Als gevolg van de bezuinigingen van het kabinet op dat terrein, zullen de werkplaatsen het met een kleiner budget moeten doen. Uit de enquête blijkt dat de helft van de SW-directeuren wel mogelijkheden ziet. Gemeenten ook wel, maar in iets bescheidener mate.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

De oorspronkelijke bedoeling van het kabinet was om de fusieregeling op 1 januari 2012 in werking te laten treden. Onder druk van de gemeenten komt er naar verluidt een jaar uitstel. Bij het ter perse gaan van dit blad was onduidelijk of Rijk en gemeenten nader tot elkaar zijn gekomen over de financiële voorwaarden voor de decentralisatie. Het kabinet- Rutte wil 700 miljoen euro bezuinigen op de sociale werkplaatsen door minder mensen toe te laten en de subsidies voor die arbeidsplaatsen te versoberen. Als gevolg daarvan vrezen de gemeenten een run op de bijstand. De kosten daarvan moeten ze zelf dragen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Omar Ramadan

Ons rapport is te downloaden via http://www.radaradvies.nl/publicaties/rapport_lokale_beslissers_over_wnv/239.

Op 26 april 2011, 11:05
piet brontsema

gemeenten zeggen eigenblijk, hier kopen we niks voor, laat het maar bij het oude.en terecht, er zijn veel betere manieren om mensen weer aan het werk te krijgen en te houden.en dat in een tijd dat het tekort aan personeel alleen maar oploopt

Op 27 april 2011, 05:04

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in