Zuinig
Maastrichts re-integratiebudget meer dan gehalveerd
Maastricht gaat drastisch korten op het budget voor re-integratie. In 2011 trok Maastricht nog 17 miljoen uit voor re-integratie. Volgend…
De vermindering van het budget is het gevolg van de Rijksbezuinigingen. Maastricht wordt 6 miljoen euro gekort op het re-integratiebudget. 'Omdat we zuinig zijn geweest, konden we dit jaar nog profiteren van een overschot van ruim 2 miljoen euro uit 2009', vertelt Willems. Zonder dat overschot en met de korting, komt Maastricht uit op een budget van rond de 7 miljoen.
Grens bereikt
'Als we pech hebben, moeten we nog 2 of 3 miljoen inleveren', verzucht Willems. 'Dan moeten we bijdragen aan het tekort op de sociale werkvoorziening.' Doordat in Limburg relatief veel mensen een Wsw-indicatie hebben en overgegaan wordt naar een 'objectief verdeelmodel' wordt ook deze sector waarschijnlijk extra zwaar getroffen in Maastricht. Willems hoopt dat het zover niet komt: 'Wat mij betreft is de grens bij 7 miljoen wel bereikt.'
Focussen
Maastricht heeft dit jaar zo'n 2000 mensen in een re-integratietraject. Er zijn 350 groeibanen, 300 mensen die werken met behoud van een uitkering en er lopen zo'n 1300 re-integratietrajecten. Volgend jaar zullen die aantallen niet gehaald worden. 'We zijn hard aan het nadenken hoe we het volgend jaar moeten regelen', zegt Willems. 'We zullen natuurlijk minder re-integratietrajecten hebben en ons waarschijnlijk meer focussen op werken met behoud van uitkering.'
Gelukje
Een ander idee is 'het bedrijfsleven te ontsluiten', ofwel werkgevers te benaderen met de vraag of ze (langdurig) werklozen in dienst willen nemen. 'Wat dat betreft kan de krapte op de arbeidsmarkt nog wel een gelukje voor ons zijn', hoopt Willems.