Advertentie
sociaal / Nieuws

147 gemeenten 'vinden schuldenrust niet belangrijk'

Een groot aantal gemeenten maakt nog geen gebruik van een 'beproefd' instrument om schuldenrust te bieden.

17 juni 2022
deurwaarder-2.jpg

Het merendeel van de gemeenten maakt inmiddels gebruik van een systeem dat ervoor zorgt dat mensen in de schuldhulpverlening geen deurwaarders op de stoep krijgen. Het is een 'beproefd, veilig en efficiënt instrument', meent de vereniging van schuldhulpverleners NVVK. Toch zijn nog 147 gemeenten niet aangesloten.

Stoppen

Het gaat om de Verwijsindex Schuldhulpverlening (VISH), een systeem dat in 2009 werd opgezet door deurwaarders en schuldhulpverleners samen. In dat systeem geven gemeenten aan welke inwoners schuldhulp krijgen, waarna deurwaarders direct stoppen met beslaglegging en andere incassomaatregelen. Sinds begin 2021 maken steeds meer gemeenten gebruik van de VISH, maar 147 blijven nog achter.

Handig kaartje

Door middel van naming & shaming probeert de NVVK nu de resterende gemeenten in beweging te krijgen. 'We hebben een handig kaartje gemaakt waarop je snel kunt zien of jouw gemeente schuldenrust en beperking van deurwaarderskosten wel of niet belangrijk vindt voor haar inwoners', aldus de vereniging.

Beweging

In de beginfase van het systeem waren er bij gemeenten nog twijfels over de bescherming van persoonsgegevens, zegt NVVK-woordvoerder Auke Schouwstra. Maar die zorgen zijn volgens hem weggenomen. Daarom doen inmiddels steeds meer gemeenten mee. Schouwstra: 'De beweging is in gang gezet. Maar je ziet dat het toch best lang duurt.'

Kosteloos

Het kost gemeenten meer werk als iemand in de schuldhulpverlening steeds weer te maken krijgt met nieuwe aanmaningen of beslagleggingen, benadrukt Schouwstra. Bovendien is deelname aan het systeem voor gemeenten kosteloos. Schouwstra: 'De vraag is: wat houdt gemeenten tegen?'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie