Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Hulpvrager moet schuldpauzeknop kunnen indrukken’

Een dergelijke pauzeknop biedt rust, maar levert schuldeisers ook meer op, verwacht schuldhulpvereniging NVVK.

Stopknop-shutterstock-299412548.jpg

Iedereen die schulden heeft en bij de gemeente om hulp vraagt, moet een zogenaamde 'schuldpauzeknop' in kunnen drukken, waardoor schuldeisers tijdelijk op afstand worden gehouden. Dat vinden de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverleners, en de gemeenten Amsterdam, Den Haag en Eindhoven, die vandaag een plan voor een Landelijke Schuldpauzeknop aan minister Carola Schouten (Armoedebeleid, ChristenUnie) voorleggen.

Zonder stress

De schuldpauze moet in kunnen gaan op het moment dat iemand om hulp vraagt bij het oplossen van schulden. Op die manier wordt er zo snel mogelijk rust gecreëerd, zodat de hulpvrager en de schuldhulpverlener een schuldregeling kunnen opstarten zonder de stress van oplopende rekeningen, boetes en invorderingskosten of aanhoudende bezoeken van deurwaarders.

Aantrekkelijker

Ook voor schuldeisers is een dergelijke afspraak interessant, zegt NVVK-woordvoerder Auke Schouwstra. Want op het moment dat iemand problematische schulden heeft, leveren incassoactiviteiten vaak niks meer op. Met een schuldregeling kan de schuldeiser in ieder geval een deel van de vordering nog terugkrijgen. En de pauzeknop moet het aantrekkelijker maken voor schuldenaars om hulp te vragen en een schuldregeling aan te gaan. De NVVK wil de pauzeknop dan ook in samenwerking met schuldeisers mogelijk gaan maken.

Noodstop

De schuldpauze duurt in principe vier maanden. Dat is ook de termijn die het Centraal Justitieel Incassobureau hanteert, die al sinds 2020 werkt met een 'noodstopprocedure', die vergelijkbaar is met de pauzeknop die de NVVK voorstelt. De gemeenten Den Haag en Eindhoven experimenteerden samen met het CJIB met die 'rode knop'. De gemeente Amsterdam ontwikkelde zelf, in overeenstemming met een aantal grote schuldeisers, een lokale pauzeknop voor inwoners met schulden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Moratorium

Er bestaat al een wettelijke mogelijkheid om invorderingen stop te zetten: een breed moratorium. Dat instrument wordt echter maar weinig ingezet. De NVVK weet niet precies hoe dat komt, zegt woordvoerder Auke Schouwstra. Wel moeten schuldhulpverleners voor zo'n moratorium naar de rechter stappen. Een pauzeknop die op basis van onderlinge afspraken kan worden ingezet, werkt sneller en goedkoper, meent de NVVK.

Overheidsschuldeisers

De betrokken gemeenten en de NVVK willen de pauzeknop eerst bij overheidsschuldeisers gaan inzetten, en vervolgens ook bij private partijen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleitte al eerder voor het uitbreiden van de pauzeknop naar overheidsorganisaties (waaronder de Belastingdienst), woningcorporaties, zorgverzekeraars, energiemaatschappijen en drinkwaterbedrijven.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in