Taboe
‘De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering ABC. Deze behartigt de belangen van mensen die niet goed genoeg kunnen lezen en schrijven om mee te kunnen in de maatschappij. ‘Het gaat om meer dan anderhalf miljoen mensen in Nederland’, aldus woordvoeder Joost Andrik van ABC. Hij spreekt van een taboe, terwijl het probleem eerder groter dan kleiner wordt. ‘Vroeger kon iemand die zwak was in lezen makkelijker op een fabriek aan het werk. Tegenwoordig moeten er ook daar handleidingen en andere teksten worden gelezen om te kunnen functioneren’.
Advies
Het CWI oogst waardering van ABC voor de aanpak van het probleem. ‘De loketmedewerkers leren bijvoorbeeld laaggeletterdheid herkennen. Hierdoor kunnen ze het probleem signaleren en met de werkzoekende bespreken. Vervolgens krijgt deze dan advies over een passende opleiding of geschikt werk.’
Routebordjes
Maar niet alleen de medewerkers krijgen een cursus, ook de inrichting van de gebouwen en de opmaak van de formulieren worden volgens Andrik door het CWI aangepast aan laaggeletterden. ‘Ze maken gebruik van onze speciale ambassadeurs, die dan bijvoorbeeld door het gebouw lopen en kijken of de routebordjes geschikt zijn voor mensen die moeite hebben met lezen. Ook beoordelen ze de papieren en de computerformulieren’.
Achterstand
De ambassadeurs zijn vrijwilligers die zelf laaggeletterd zijn of zijn geweest. ‘Zij staan bijvoorbeeld op markten en bezoeken bedrijven om het taboe op niet kunnen lezen of schrijven te doorbreken, aldus Andrik. ‘De belangrijkste boodschap die zij namens ABC willen overbrengen is dat veel oefenen en het volgen van cursussen aan een ROC vaak veel van de achterstand kan wegwerken’.
Lees ook:
Lezen en schrijven als basis 05.09.08
Gemeenten moeten 75.000 onderwijstrajecten bieden 25.07.08
CWI wint prijs voor aanpak laaggeletterdheid
De zogenoemde ABC-prijs tegen laaggeletterdheid in Nederland is dit jaar gewonnen door het Centrum voor Werk en Inkomen. Het CWI kreeg de…