Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweederde ambtenaren tegen waterschapsverkiezing

Met de stelling 'De waterschapsverkiezingen zijn overbodig', is ruim tweederde van de ruim 700 stemmers op binnenlandsbestuur.nl het eens.…

Uitvoerend orgaan
De peiling wordt gehouden onder bezoekers van Binnenlands Bestuur, de website voor ambtenaren en bestuurders. Zo’n 742 respondenten stemden op de stelling waarvan een deel ook nog inhoudelijk reageerde. Zij beantwoordden de vraag of het waterschap niet een uitvoerend orgaan zou moeten zijn en dat politieke besluitvorming bij gemeenten en provincies zou moeten liggen.

 

Wijsheid
De teneur onder de tegenstanders van de verkiezingen is dat de besluitvorming omtrent waterschappen een taak van de centrale overheid of provincie moet zijn. Verder vindt deze groep dat waterbeheer niet moet afhangen van partijpolitieke standpunten. Zoals een stemmer het verwoordt: ‘Waterschappen mogen politieke discussies en meningen niet laten meewegen in de taak die zij hebben inzake waterveiligheid en waterzuivering. Het beleid t.a.v waterveiligheid wordt gemaakt door de nationale regering en niet door een paar goedwillende amateurs die denken dat zij de wijsheid in pacht hebben.’

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Onduidelijk
Verder beklagen bezoekers zich over de onduidelijkheid van de programma’s van de deelnemende partijen. ‘Aangezien ik geen informatie heb ontvangen betreffende de beleidsvoornemens van de verschillende kandidaten is geen reële keuze te maken,’ aldus een stemmer.

 

Democratisch
Voorstanders van de verkiezingen vinden onder meer dat waterschapsverkiezingen het meest democratisch zijn: ‘Iedereen moet betalen voor het waterschap; dus dan ook inspraak, en de sterkste schouders mogen in deze ook de zwaarste lasten dragen,’ aldus een lezer. Een persoon suggereert zelfs dat het regionale onderwijs en gezondheidszorg hier ook een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Een oud-Statenlid vindt dat de waterschappen momenteel nog teveel naar de boeren luisteren: ‘Maar, gewone mensen, jan en alleman in de dorpen, steden, wijken en platteland hebben ook alles te maken met water en de werkzaamheden van het waterschap. Dus vind ik dat de burgers vertegenwoordigd moeten kunnen worden in waterschapsbesturen.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Op de vernieuwde website www.binnenlandsbestuur.nl staat de poll nog open tot en met vrijdag, daarna wordt er een nieuwe stelling geplaatst.

Lees alles over de waterschapsverkiezingen in het dossier Waterschapsverkiezingen

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O.Meuwissen

De opmerkingen in het artikel zijn heel herkenbaaar: nogal wat ambtenaren met een technisch vak en een technische functie reageren zo: men vind het werk leuk, men is deskundig en daar heeft men verder niemand anders bij nodig. Dus ook geen democratisch gekozen bestuur met vertegenwoordigers van politieke partijen.
Kenmerkend is dat de noodzaak van communicatie met de klant onvoldoende wordt herkend en erkend. Karakteristiek is dat men vaak daarbij redeneert van uit de eigen communicatie behoefte: ik heb geen behoefte om met de klant en de gebruiker te praten, ik ervaar de noodzaak daarvan niet, dus hoef ik er niet over te praten. Die typische grondhouding is een bron van veel weerstand en onvrede bij de klanten van het waterschap en dara hebben de politieke partijen wel een idee over. Dat probleem komen politici wel vaker tegen, integenstelling tot de niet partij politieke bestuurders, die zullen het wiel telkens opnieuw voor zichzelf moeten willen uitvinden, of zich neer moeten leggen bij de situiatie zoals die is.
Ik vermoed dat men gewoon bang is voor een grotere belangstelling van de politieke bestuurders voor hun werk, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Commentaar op de specifieke opmerkingen:
1)dat de besluitvorming omtrent waterschappen een taak van de centrale overheid of provincie moet zijn.
Deze centrale overheid en provincies worden net zo goed door een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging bestuurd. Wat is dan precies het verschil, de afstand tussen de ambtenaar en tot de volksvertegenwoordigers?
2) Verder vindt deze groep dat waterbeheer niet moet afhangen van partijpolitieke standpunten.
De waterschappen worden nu al bestuurd op basis van opvattingen op grodn weaarvan bestuurders gekozen zijn, al dan niet partijpolitiek gemotiveerd. En die politieke partijen gaan bij de andere overheden ook over moeilijk onderwerpen zoals rioleringen en ruimtelijke ordening en over natuur en over allerlei andere inhoudelijke en technische zaken. Waarom zouden mensen met een partij-politieke achtergrond bij het besturen van een Waterschap opeens onbekwaam raken, daar waar zij wel instaat blijken om bijv. de ingewikkelde WMO operatie in korte tijd en met weinig brokken te laten verlopen. Wat is er precies zo veel moeilijker aan een waterschap dat je daar zo elitair over moet doen?
3) Zoals een stemmer het verwoordt: ‘Waterschappen mogen politieke discussies en meningen niet laten meewegen in de taak die zij hebben inzake waterveiligheid en waterzuivering.
Als of kwesties van openbare orde en veiligheid, rampenbestrijding, gemeentelijke rioleringen, de volksgezondheid en de ruimtelijke ordening dan nog aan de democratie kunnen worden overgelaten: alweer de teneur van "er is sprake van techniek, dus is de politiek spontaan onmachtig".Dan moet minister Eurlings maar vlug stoppen met de aanleg van verkeerswegen en het onderhoud van spoorlijnen! En vertel de Tweede Kamer maar dat ze hier voortaan niet meer over hoeven te spreken, de waterschaps ambtenaren waken over u, bij voorkeur zonder al te veel controle!
4) Het beleid t.a.v. waterveiligheid wordt gemaakt door de nationale regering en niet door een paar goedwillende amateurs die denken dat zij de wijsheid in pacht hebben.’ Wat zijn de nationale en provinciale politici en bestuurders voor een ander soort amateurs dan de kandidaten van diezelfde politieke partijen voor de waterschappen? Als eens gechecked hoeveel kamerleden en bestuurders uit de lokale politiek voortkomen, de premier en minister Eurlings voorop?
Mijn indruk is dat deze technici vooral niet gestoord willen worden bij hun voor leken zo onbegrijpelijke activiteiten. Zij willen in alle rust hun deskundigheid kunnen opdringen aan burgers, boeren en andere buitenlui. Een gekozen waterschapsbestuur is voor hen acceptabel zolang daar alleen oprechte amateurs in plaats nemen, die kan men wel aan. Maar liever geen pottekijkers die ervaring hebben met openbaar bestuur en de regels en normen die daar gelden, daar komt alleen maar onrust van. Stel je voor dat de bestuurders de begrotingen en de jaarrekening eens serieus zouden gaan bekijken! Straks is het gedaan met de rust! Wat mij betreft is het mischien wel hoogste tijd voor wat functionele onrust!

Op 19 november 2008, 10:16
Gerrit Bokdam

Ik blijf voorstander van het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies.
Die voeren het beleid op watergebied. Efficienter is het qua eenheid in organisatie, beleid en uitvoering,dat het rijk de taken van de waterschappen (die slechts uitvoerende organen zijn) onderbrengt bij de provincies. Ook de democratische legitimatie is daar reeds gewaarborgd.
Overigens is meer controle op het doen en laten, de jaarstukken, tarieven en communicatie met de burger, van de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van de waterschappen geen overbodige luxe.

Op 19 november 2008, 11:58
Manfred van der Heijde

Het is toch wel erg merkwaardig te pleiten voor het onderbrengen van de waterschappen bij de provincies en tegelijk te stellen dat "water te belangrijk is voor politiekle afweging". Alsof provincies geen politieke afwegingen maken. Als water belangrijk is, komt deze prioriteit vanzelf boven, toch? Overigens is dat nu al zo. Immers provincies bepalen de normen voor dijken etc. Ondertussen is er met het uitvoeren van deze normen wel een sloot geld gemoeid en kan er sober of met ietsjes meer aandacht voor het landschap uitgevoerd worden. Net als er een sobere waterkwaliteit is en net een treetje meer. Ook dat is politiek en daar gaan de waterschappen over. Nee er zou heel wat te keizen moeten zijn, maar het is wel even wennen voor al die bestuurdrs die nu nog in grote stilte vele miljoenen verstouwen. Het wordt inderdaad de hoogste rijd voor echte democratie in polderland.

Op 19 november 2008, 22:55

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in