Geboortejaar
De ophef richt zich op de stemprocedure, waarbij de kiezer zijn geboortejaar moet opgeven. Als dit cijfer niet overeenkomt met de barcode op de enveloppe waarin het stembiljet wordt opgestuurd, dan wordt de stem ongeldig verklaard.
Weer twijfels bij stemgeheim waterschapsverkiezingen
Het stemgeheim bij de waterschapsverkiezingen is opnieuw ter discussie gesteld. Dit keer stellen partijen vragen bij het verplicht opgeven…
Controle
In navolging van een aantal lokale partijen die deelnemen aan de verkiezingen, bond de Statenfractie van de SP in Limburg de kat deze week de bel aan. Blijkbaar kan worden gecontroleerd of het geboorte jaar juist is en dus ook wie de stem heeft uitgebracht, zo luidt de redenering.
Versleuteld
Projectleider verkiezingen Ruud van Esch laat namens de Unie van Waterschappen weten dat op geen enkele mogelijkheid kan worden achterhaald wie welke stem heeft uitgebracht. ‘De codes zijn versleuteld en zelfs al zou dat niet zo zijn: we hebben 80 jaartallen en 13 miljoen stembiljetten. Dus elk jaartal komt honderduizenden maal voor, dat is natuurlijk nooit terug te voeren op een naam, zo we dat al zouden willen.’
Ongeldig
De code is volgens Van Esch nodig om fraude of andere onregelmatigheden te voorkomen. ‘Elke enveloppe heeft een barcode met een getal. Daarmee kunnen we een biljet bij verlies of diefstal bijvoorbeeld ongeldig maken. Het geboortejaar - dus niet de geboortedatum - dient om te zien of het biljet door de gemachtigde stemmer is ingestuurd. Welke stemmer dat is kunnen we niet terug zien’.
Vernietigd
Het bedrijf dat de enveloppen naar de stemmers stuurt heeft beschikking over de barcodes, het bedrijf dat de stemmen ontvangt heeft de andere gegevens. Zolang deze twee bestanden niet bij elkaar komen kan het volgens Van Esch niet fout gaan.
‘Maar zelfs dan zijn de getallen zodanig versleuteld dat niemand er iets van zou begrijpen. De sleutels liggen in aparte kluizen en worden na de stemmingen onder toezicht vernietigd’.
Het gebruik van de codes is al eerder in kort geding door de rechter getoetst en wettelijk in orde bevonden, aldus Van Esch. ‘De procedure staat ook keurig in de wet verankerd.
Lees ook:
Waterschapsverkiezingen kunnen doorgaan 11.11.08
Stemgeheim waterschappen in geding 07.11.2008
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe ingewikkeld kunnen we een stemprocedure maken!!! Bovendien vind ik dit een schijn democratie. De namen die ik op het stembiljet zie zeggen me helemaal niets. Bij het schrijven van deze mail zie ik een koe verschijnen. Waarom kiezen we er niet voor Nederlanders te voorzien van een chipcard bij geboorte, gelijk het gele oorlabel bij de koe.?
De stemprocedure komt mij juist erg omslachtig over. Als mensen in hun onwetendheid over de codering de enveloppe open hebben gemaakt en op elkaar hebben gelegd, kunnen ze moeilijk achterhalen welke enveloppe bij wie hoort en dienen ze dus al snel een ongeldige stem in. Andersom is het heel makkelijk om iemands geboortejaar te achterhalen en die op het biljet in te vullen, zoals gebeurt bij veel ouderen. Ik denk dat veel mensen hier niets van snappen en dus maar niet gaan stemmen!
Dat het geboortejaar moet kloppen met de barcode betekent automatisch dat bij meer dan een stemgerechtigde in een huishouden expliciet moet worden opgelet dat het juiste biljet en enveloppe wordt gebruikt bij het uitbrengen van de stem. Ik betwijfel of dat door de stemmers voldoende wordt bewaakt. Grote onbedoelde uitval door ongeldige stemmen dreigt!!!!
De verantwoordelijkheid van de waterschappen snel onderbrengen bij de provinciale overheid. Daarnaast zijn de verkiezingen qua procedure slecht, omdat het niet zeker is of er persoonlijk gestemd wordt. Nog steeds kunnen stembiljetten worden verzameld; er is geen persoonlijke melding - legitimatie. Aanvullend wijs ik er verder op, dat de overige verkiezingen in de land om moverende redenen weer handmatig moeten worden uitgevoerd.