Advertentie
sociaal / Nieuws

Aantal jongeren in de bijstand stijgt vijfde kwartaal op rij

Alle andere leeftijdsgroepen blijven stabiel.

31 mei 2024
CBS Kantoor
ANP/Hollandse Hoogte/Harold Versteeg

Voor het vijfde kwartaal op rij is het aantal jongvolwassenen met een bijstandsuitkering gestegen. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 3.000 extra personen met een leeftijd van tussen de 18 en 27 jaar die van de gemeente een bijstandsuitkering ontvangen.

Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Stroomopwaarts via Galan Groep
Unitmanager Bedrijfsvoering en Financiën

Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

JS Consultancy
Teamleider Vergunningen en Bijzondere Wetten

Alleen aantal jongeren neemt toe

Eind maart 2024 ontvingen 403.000 personen een algemene bijstandsuitkering. Daarvan zitten er 39.000 in de leeftijdsgroep 18- tot 27 jaar. Opmerkelijk is dat er vorig jaar nog 400.000 uitkeringsgerechtigden waren. De groei in het uitkeringsbestand wordt dus vrijwel volledig verklaard door een toenemend aantal jongeren in de bijstand.

Nog steeds relatief weinig

Het totaal aantal uitkeringsgerechtigden zit sinds ongeveer een jaar weer in de lift. In de periode daarvoor daalde het aantal bijstandsuitkeringen juist al een paar jaar. Het aantal uitkeringsgerechtigden is momenteel nog steeds aanzienlijk lager dan de piek in 2017. Toen waren er nog 472.000 mensen met een uitkering.

Uitstroom stokt

Het aantal mensen dat de bijstand instroomt is de laatste jaren redelijk stabiel gebleven. Echter heeft het aantal mensen dat de bijstand verlaat al twee jaar lang een dalende trend. Het aandeel vrouwen en mannen in de bijstand is sinds 2013 vrijwel onveranderd; ongeveer 57 procent vrouwen tegen 43 procent mannen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie