Overslaan en naar de inhoud gaan

Intensieve mantelzorgers met baan onder druk

Burgers die er naast het intensieve zorgen voor een naaste een baan op nahouden, hebben een lagere kwaliteit van leven, concludeert het…

Burgers die er naast het intensieve zorgen voor een naaste een baan op nahouden, hebben een lagere kwaliteit van leven, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het gaat daarbij om ongeveer 400.000 Nederlanders.

Gemiddeld 6 uur mantelzorg per week

Volgens het SCP vindt 73 procent van de werkende mantelzorgers hun baan en het leveren van informele zorg goed te combineren. Dat doet ongeveer een kwart van de 19- tot 69-jarigen in Nederland; één op de drie werkende vrouwen en één op de vijf werkende mannen. Zowel mannen als vrouwen besteden per week gemiddeld 6 uur aan mantelzorg. Mantelzorgende mannen werken gemiddeld 39 uur en de vrouwen 34 uur.  

 

Tijdsdruk

De 400.000 werkende mantelzorgers die meer dan 8 uur per week voor hun naaste zorgen, hebben het zwaarder. Deze groep werkt gemiddeld 31 uur per week en besteedt maar liefst 21 uur aan mantelzorg. Intensieve mantelzorgers zijn minder tevreden over hun kwaliteit van leven en ervaren zij veel tijdsdruk. Dat geldt dan vooral voor de groep die zich verplicht voelt tot het geven van zorg.   

Direct vrij en flexibele werktijden

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Die druk kan voor een belangrijk deel worden weggenomen als werkende mantelzorgers hun belasting kunnen bespreken met leidinggevenden. Eén op de vijf mantelzorgers die met zijn of haar baas in gesprek is over de mantelzorg, heeft afspraken gemaakt, voornamelijk over direct vrij kunnen nemen en flexibele werktijden. Volgens het SCP ervaren intensieve mantelzorgers die hierover contact of afspraken hebben met hun leidinggevenden minder tijdsdruk.  

Bovengemiddeld goede ondersteuning gemeenten

Uit onderzoek door I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur bleek in 2015 dat gemeenteambtenaren in op z’n minst net zoveel gevallen mantelzorg biedt als de gemiddelde Nederlander. Gemeenten bleken hun mantelzorgende ambtenaren beter te ondersteunen dan andere werkgevers en dan vooral door flexibele werktijden, mogelijkheden tot thuis werken en onbetaald verlof te bieden. Desondanks bleek ook dat mantelzorgende ambtenaren maar matig tevreden zijn met de ondersteuning vanuit werk. In december 2017 hadden 75 gemeenten het predicaat ‘wij werken mantelzorgvriendelijk’ gekregen van de Stichting Werk & Mantelzorg. 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in