Ambtenaren zetten hun Individueel Keuzebudget (IKB) nauwelijks in voor
het financieren van cursussen en trainingen. Het zijn voornamelijk de werkgevers die de kosten voor opleidingen voor rekening nemen.
Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur blijkt dat slechts een enkele ambtenaar het IKB voor opleidingsdoeleinden gebruikt – 1 procent van de ruim 2.000 ambtenaren die meededen mee aan het onderzoek.
IKB nauwelijks ingezet voor bijscholing
Bij acht op de tien werkenden worden bijscholingen gefinancierd door de werkgever. Onder ambtenaren gebeurt dat volgens de onderzoekers…
Onbelast budget
Bij acht op de tien werkenden worden bijscholingen gefinancierd door de werkgever. Onder ambtenaren gebeurt dat volgens de onderzoekers iets vaker vanuit een vooraf vastgesteld cursusbudget.
In 2017 is het IKB ingevoerd in de publieke sector. De regeling houdt in dat ambtenaren geen vakantiegeld, eindejaarsuitkering, levensloopbijdrage en bovenwettelijk verlof meer ontvangen op vaste momenten in het jaar. In plaats daarvan krijgen zij maandelijks een vrij besteedbaar budget voor onder andere extra verlof, extra inkomen of als onbelast opleidingsbudget. Doel van de regeling is dat de medewerker meer keuzevrijheid, flexibiliteit en regie heeft.
Uitbetaling
Uit eerder onderzoek bleek al dat medewerkers in 2017 het IKB veruit het meest inzetten voor een aanvulling op het inkomen. Driekwart koos voor uitbetaling. Slechts 3,2 procent van de respondenten gebruikte het voor bijscholing. Daarmee was het de minst populaire besteding van het IKB.
Beperkte omvang
‘Ik kan me echt kwaad maken over het feit dat dat IKB gezien wordt als een verbetering van de secundaire arbeidsvoorwaarden ten opzichte van eerdere regelingen', aldus een respondent in het I&O Research onderzoek. 'Qua opleidingen is het echt onder de maat. Ik hou er heel erg van om me te ontwikkelen dus betaal dit meestal nu zelf. De opleiding die ik in 2018 heb gedaan die door mijn werkgever is betaald kostte 150 euro. Was al een heel gedoe om dat vergoed te krijgen. De opleiding die ik in 2019 ga doen heb ik zelf betaald omdat dat persoonsgebonden budget van 500 euro is afgeschaft in verband met het IKB.’ Een ander klaagt over de beperkte omvang van het studiebudget. ‘Je wordt eigenlijk geacht dit uit je IKB te betalen. Wij volgen daarom zoveel mogelijk gratis seminars, bijvoorbeeld gegeven door advocatenkantoren.’
Lees meer over het onderzoek in de special Opleiding in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week (inlog)
Hier vindt u de link naar het hele rapport van I&O Research
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Iedereen heeft recht op vergoeding door de gemeentelijke werkgever (tot bepaalde hoogte). Dit is inzet geweest in de cao onderhandelingen een aantal jaren geleden en dit werd ook als argument gebruikt om de loonsverhoging te temperen.