Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten willen weer praten over zorgakkoord

Onder voorwaarde dat er meer geld bijkomt.

ANP Fleur Agema
Fleur Agema, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens een commissiedebat in de Tweede Kamer over het Integraal Zorgakkoord. − ANP/Phil Nijhuis

De VNG is bereid weer aan te schuiven bij het overleg over het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat zei Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, woensdagmiddag tegen BNR. De voorwaarde is dat het gemeentefonds wordt aangevuld met middelen voor de zorgtaken. VNG-leden stemden er kortgeleden nog massaal voor om het overleg juist te schrappen tot er concrete nieuwe afspraken zijn.

Uit het overleg

In november besloot de VNG definitief niet meer om tafel te gaan met het rijk vanwege de financiering die ze ontvangen voor de zorg. In het IZA staan afspraken tussen het rijk, gemeenten en zorgpartijen over het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg. De VNG is het eens met de inhoudelijke doelstellingen uit het akkoord maar zegt van het rijk niet genoeg geld te krijgen om die te bereiken.

Financiële strop

De financiële problemen komen vooral voort uit het plan is om zorg uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) te voorkomen of te vervangen door ondersteuning via de Wmo 2015, Jeugdwet en Participatiewet. Daarnaast moeten inwoners zelfredzamer worden en meer ondersteuning uit hun sociale netwerk halen. Maar op dit moment worden er geen structurele financiële middelen verplaatst van de Zvw naar bijvoorbeeld de Wmo 2015, Jeugdwet of Participatiewet.

Weer bereid tot overleg

Geluk zegt nu tegen BNR dat de VNG weer bereid is aan te sluiten in het overleg over het akkoord. ‘Het lijkt erop dat de condities zich zo ontwikkelen dat we weer als gelijkwaardige partner aan tafel kunnen zitten', zei hij op de radio. De voorwaarde is volgens hem wel dat het kabinet met middelen over de brug komt. Als in de voorjaarsnota in maart geen beweging plaatsvindt stapt de VNG opnieuw uit het overleg.

Draai?

De opmerking van de VNG-directeur is opmerkelijk te noemen, omdat 93,4 procent van de leden tijdens het laatste VNG-congres ervoor koos juist te stoppen met het overleg tot er concrete afspraken zijn over een 'gelijkwaardig partnerschap' tussen rijk, gemeenten en zorgverzekeraars. Die zijn er voor zover bekend nog niet. 

Eind november liet het kabinet weten de aanbevelingen van een externe deskundigencommissie onder leiding van voormalig minister Tamara van Ark over de uitvoering van Hervormingsagenda Jeugd op te zullen volgen. Vandaag, op 30 januari, presenteerde Van Ark haar bevindingen. De commissie roept op om de financiële afspraken tussen het rijk en de gemeenten te herijken.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker

Blijf nou maar lekker weg en je krijgt ook niet meer geld, we gaan trouwens ook eens goed kijken of er niet nog wat vanaf kan.

Op 30 januari 2025, 20:15
Hielco Wiersma

Fianciële geldstromen zijn gerelateerd aan daarvoor relevante wetgeving. Als activiteiten en daaraan verbonden geldstromen van de ene relevante wet naar de andere wet worden verplaatst gaan alle 'rode' lampen branden. Om dit te doen moeten daar duidelijke argumenten en de instemming van de Kamer(s) voor zijn.

Op 3 februari 2025, 14:18

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in