Langdurige armoede
Rotterdam kent meeste armoede
Inwoners in Rotterdam hebben met 15,3 procent de grootste kans op armoede. De Gelderse gemeente Rozendaal telt van alle Nederlandse…
Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS. Het aantal huishoudens dat vier jaar of langer van een laag inkomen moest rondkomen, is verder toegenomen. In 2016 hadden 224 duizend huishoudens langdurig een laag inkomen, 15 duizend meer dan in 2015. Het Centraal Planbureau verwacht dat dit jaar het aandeel huishoudens onder de lage-inkomensgrens licht daalt tot 7,9 procent.
Risico
Groningen en Amsterdam zijn na Rotterdam de gemeenten waar huishoudens het meeste risico op armoede lopen; respectievelijk 14,7 en 14,6 procent. Grotere gemeenten hebben vaak relatief veel huishoudens met een hoger risico op armoede, stelt het CBS. Het noordoosten telt echter veel kleinere gemeenten met een bovengemiddeld aandeel huishoudens met een laag inkomen. In Harlingen en Hoogezand-Sappemeer hebben een op de tien huishoudens kans op armoede. 9,8 procent van de huishoudens in Oldambt, 9,2 procent van de huishoudens in Delfzijl en 9,1 procent in Eemsmond en Smallingerland heeft een laag inkomen. Binnen gemeenten is het risico op armoede niet gelijkmatig per wijk en buurt verdeeld, tekent het CBS verder aan.
Kinderen
In 2016 leefden ruim 292.000 minderjarige kinderen in een huishouden met een laag inkomen, 11 duizend minder dan het jaar ervoor. 117.0000 kinderen leven al vier jaar in armoede. Dit is net zoveel als in 2015. Ruim vier op de tien van deze kinderen groeiden op in een eenoudergezin, aldus het CBS. Zes op de tien kinderen die in langdurige armoede leeft, komt uit een bijstandsgezin.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Las elders dat het CBS op verzoek van de NOS, kennelijk ingefluisterd door het College voor de Rechten van de Mens, de mogelijke indrukken van dit cijfermateriaal van een kanttekening zou hebben voorzien.Immers, het mocht eens stigmatiserend worden. Dat willen we natuurlijk niet met zijn allen; feiten kunnen gevaarlijk zijn (vraag maar na bij de NAM en de Groningers).
Bestrijdt armoede o.a. met voorlichting over moraal, levenskeuzes en zuinig omgaan met geld, en over preventie van ziekte, ongelukken en sociaal-emotionele problemen. De landelijke overheid moet daartoe een apart kanaal opkopen op radio en tv voor permanente voorlichting (24/7).
Armoede volgens het CBS:
indien een gezin met twee kinderen een inkomen heeft van onder € 2130,--
Spaartegoed (ongeacht welk bedrag dan ook) telt niet mee. Hypotheekvrije woning? Ook daar wordt geen rekening mee gehouden. Tja ................ armoede in Nederland. De vaststelling van armoede is armoedig.
Ik zie nog te weinig vooroordelen over mensen in armoede. Er kunnen vast nog wel wat meer reacties komen zoals "armoede is eigen keuze" en "die mensen moeten blij zijn dat ze in Nederland wonen".
@Martin Duif op 18 januari 2018 20:08 U hengelt naar vooroordelen. Het zou prettig zijn niet in raadselen te schrijven maar man en paard te noemen. Ik wil u even helpen. Eigen keuze= tokkie. Blij in Nederland te mogen wonen=statushouder/allochtoon of dubbelpaspoorter. En...moeten we voorlichting geven aan mensen die, naar geldende idee, enkel SBS kijken en Aldi-bier drinken en daardoor bijv. geacht worden het niveau van een spruitje te hebben. De Staatsomroep bereikt hen dus niet De statushouders en andere medelanders hebben vermoedelijk een wok aan de muur en hebben een ander pretpakket bij UPC/Ziggo. Slaap verder.
En dan heeft Nieuwsuur op 19/1 een item waarin Almelo ronkend wordt opgevoerd als stad waar je grote kans loopt klant van de gaarkeuken te zijn. Lezen die teve makers geen kranten of CBS info?
En een kleine groep is nog rijker geworden. De meeste rijken wonen in Bloemendaal en gemiddeld netto inkomen 58000 netto per gezin.