Succesvol
Hierdoor dreigen in augustus tien dove jongeren niet te kunnen beginnen aan hun middelbare schoolopleiding bij Kentalis. De school - de enige met een tweetalig havo programma - is naar eigen zeggen zeer succesvol. Kentalis ziet kans kinderen met forse leerachterstanden op havoniveau te scholen en te laten doorstromen naar mbo, hbo en een enkeling naar de universiteit.
Awbz
Dove kinderen uit het hele land komen er naar toe en verblijven in het internaat zodat ze niet dagelijks uren aan het reizen zijn. En daar zit het probleem, legt woordvoerster Agnes Sweitser uit. ‘Sinds 1967 worden de kosten voor leerlingen vergoed vanuit de awbz, maar vorig jaar besloot VWS (het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport) dat de uitkering niet langer uit die pot kan worden betaald. Want het gaat niet om zorg, maar om onderwijs.’
Regulier onderwijs
Het ministerie van onderwijs (OCW) erkende vervolgens de verantwoordelijkheid, zegt Sweitser, maar kwam daar later op terug. ‘De visie van OCW is dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs en dicht bij huis terecht moeten kunnen. Maar dat werkt voor deze jongeren niet.’ Doventolken in gewone klassen kosten volgens Kentalis net zo veel als onderwijs in het internaat, maar de leerlingen missen dan 220 jaar expertise van Kentalis.
Rouvoet
Het internaat en een groep verontruste ouders hebben nu de hulp minister André Rouvoet (OCW/Jeugd en Gezin) ingeroepen om een einde te maken aan geschuif tussen departementen. ‘Het kabinet mag dove jongeren niet welbewust laten mislukken’, schrijven ze in een brief.
Dove scholieren dupe van bureaucratie
Het doveninternaat van Koninklijke Kentalis in Haren is in een bureaucratische strijd verwikkeld om geld te krijgen voor scholing en…
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De dove leerlingen missen naast de expertise van Kentalis ook het verdere opgroeien binnen een sociale kring waarin zij zichzelf voldoende kunnen ontplooien.
Het is zo belangrijk voor juiste deze leerlingen in de pubertijd om een sociaal netwerk op te bouwen én om zich verder te ontwikkelen op een communicatief (opleidings) niveau wat echt aansluit bij hun behoeftes.