sociaal / Partnerbijdrage

Zorgcontinuïteit en financiering | Coronavirus

Zorgcontinuïteit en financiering | Coronavirus. De VNG en het Rijk scheppen duidelijkheid

02 april 2020
fadsf.jpg

Ook ten tijde van het coronavirus is het zaak dat inwoners vanuit de Wmo en Jeugdwet zorg en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Van zorgaanbieders wordt meer dan ooit flexibiliteit verwacht om zorg te blijven leveren. Maar hoe zorgen we voor financiering van de gemaakte kosten in deze tijd?

Zorgaanbieders en inwoners hebben ten tijde van het coronavirus vele vragen. Onder andere over de financiering van de door gemeenten toegekende zorg en ondersteuning vanuit de Wmo en Jeugdwet. De VNG en het Rijk maakten een aantal afspraken om hierover duidelijkheid te scheppen (Bron: VNG, 2020). 

Wat houdt deze financiering in?

Als een zorgaanbieder vanwege het coronavirus extra maatregelen neemt dan worden deze meerkosten vergoed. De gemeente ontvangt vanuit het Rijk een compensatie voor de meerkosten die zij in dit geval aan gecontracteerde zorgaanbieders betalen.

Levert de zorgaanbieder ten tijde van het coronavirus de zorg niet volgens contractueel gemaakte afspraken? Dan waren er wellicht andere vormen van hulp nodig. Het Rijk is genegen om in dit geval soepele verantwoording en het (tijdelijk) loslaten van contractafspraken te ondersteunen.

Om liquiditeitsproblemen bij zorgaanbieders te voorkomen, blijven gemeenten zorgaanbieders financieren in hun omzet. Dit om te voorkomen dat er vanwege uitval van vraag of verminderde capaciteit een tijdelijke omzetdaling ontstaat.

Wat zijn de effecten na afloop van de crisis?  Het Rijk en de gemeenten maken voor de zomer afspraken over compensatiemogelijkheden voor extra uitgaven in 2020 die, vanwege het coronavirus, gerelateerd kunnen worden aan evidente uitstel van noodzakelijke zorg. 

Experts adviseren

Nog niet eerder zaten we in een soortgelijke situatie. Er zijn dan ook nog nooit afspraken gemaakt over hoe nu het beste te handelen. Experts als Tim Robbe en Ben Bugter hebben gereageerd op zorgcontinuïteit. Zo stellen zij: “In deze crisis horen gemeenten te gaan voor behoud van banen en het garanderen van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning voor inwoners.” Tevens wordt in het artikel geadviseerd dat gemeenten regionaal afspraken maken over hoe om te gaan met financiering en de coronacrisis (Bron: sociaalweb.nl).

Inzicht voor geborgde financiering

Om nu en straks goed om te kunnen gaan met financiering van zorg en ondersteuning, is binnen het Sociaal Domein flexibiliteit, goed samenwerken en inzicht voor sturing nodig.

Afbeelding

Het berichtenverkeer, een optimaal ingericht administratief proces en een dashboard maken het mogelijk om direct te zien hoeveel geld een gemeente momenteel vanuit de Wmo en Jeugdwet uitgeeft. Vergelijking van dit inzicht met de voorliggende maand geeft de gemeente zicht op bijvoorbeeld periodieke zorgkosten per product of per zorgaanbieder. 

Wilt u weten hoe Zorg-Lokaal uw gemeente kan ondersteunen bij het organiseren van inzicht voor sturing op zorginzet-en kosten vanuit de Wmo en Jeugdwet? Wij gaan graag met u in gesprek.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.