Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten willen niet meewerken aan ouderbijdrage ggz

Diverse gemeenten hebben grote moeite met het innen van de wettelijk verplichte ouderbijdrage aan geestelijke gezondheidszorg (ggz) voor hun kind. Ze vonden de maatregel onuitvoerbaar. Sommige gemeenten stoppen ermee.

08 februari 2015

Diverse gemeenten hebben grote moeite met het innen van de wettelijk verplichte ouderbijdrage aan geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ze vonden de maatregel onuitvoerbaar. Sommige gemeenten stoppen ermee. Dat meldt de NOS.

Meer kosten dan baten

Zandvoort, Haarlem en Den Haag zijn al gestopt met de ouderbijdrage in de jeugd-ggz; Amsterdam en Rotterdam zijn het van plan, volgens de omroep. De gemeenten gaan daarmee in tegen landelijk beleid. Ouders moeten sinds 1 januari bijdragen aan de kosten voor dagelijks levensonderhoud, wanneer hun kind in een instelling of pleeggezin verblijft. De gemeenten stellen dat het innen van de bijdrage meer kost dan het opbrengt.


Ter discussie in grote steden

Volgens de NOS zijn Zandvoort en Haarlem zijn de eerste gemeenten die de ouderbijdrage helemaal niet meer innen; Den Haag sprak eerder al van “een administratief gedrocht”. De regeling staat ter discussie in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Amstelveen, Den Bosch, Zaanstad en Almelo. In een reactie laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de NOS weten dat gemeenten zich gewoon aan de wet moeten houden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J van Huizen / SPV
Eindelijk komt er verzet tegen de abnormale eisen van deze regering. Het is niet alleen het kabinet wat hier debet aan is. Ook de partijen die ervoor zorgen dat dit soort eisen steunt zijn hier debet aan. Ik zie het somber in.
loek / v.m. jur.medew. gsd
In een reactie laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten aan de NOS weten dat gemeenten zich gewoon aan de wet moeten houden.

W.F.Willems / pensionado
Dit was nu juist de reden van invoering van de AWBZ, om ouders van zieke en gehandicapte kinderen te vrijwaren van inkomsten- en vermogensderving m.a.w. ter beperking van het fakultatieve gem.verhaalsrecht op grond van art.55 ABW 1965. Goede wetgeving begrenst haar werkingssfeer in zichzelve en dat is met de AWBZ totaal uit de hand gelopen.
Advertentie