Gemeenten gaan strenger selecteren bij de schuldhulpverlening. Iemand met gedragsproblemen moet die eerst oplossen voor hij hulp krijgt. Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.
Strenger selecteren bij aanvraag schuldhulp
Gemeenten gaan selectiever te werk bij verzoeken voor schuldhulpverlening. Er wordt eerder verwezen naar andere hulpverlening zoals een…
Niet in aanmerking
Volgens de krant komen daardoor duizenden aanvragers niet meer direct in aanmerking voor een regeling die na 3 jaar leidt tot kwijtschelding van de resterende schuld. In 2011 hebben zich 76.000 mensen gemeld bij de schuldhulpverlening.
Vragenlijst
De gemeenten hebben sinds 1 juli de regie over de schuldhulpverlening. In opdracht van onder andere het ministerie van Sociale Zaken is een methode ontwikkeld om aanvragers van schuldhulpverlening te selecteren. Gemeenten kunnen straks met een vragenlijst en een gesprek achterliggende problemen (verslaving, relatieproblemen) blootleggen en de aanvrager eerst verwijzen naar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of psycholoog. In Eindhoven, Groningen en Almere wordt al geëxperimenteerd met de vragenlijsten.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De gemeenten straffen nu mensen met gedragsproblemen. Die gedragsproblemen zijn vaak te herleiden tot psychosociale problematiek. Die persoon lijd dus onder een stoornis en wordt op de nieuw in te voeren maatregel gestraft voor iets waar hij/zij mee geboren is. Wat aangepakt moet worden zijn de kredietverstrekkers die op onverantwoorde wijze kredieten aan mensen verstrekken zonder dat deze de voorwaarden en consequenties kunnen snappen. Want hoe in godsnaam kan je een krediet verstrekken van € 2.500,- aan iemand met een uitkering? Straf deze kredietverstrekkers maar door te stellen dat de verdeelsleutel bij schuldhulp van 1.0 omlaag gaat naar 0.1. Dan ben je in een klap voor 50% van alle schuldhulpnood af.
meer formulieren, meer mensen die 'er mee bezig zijn' etc etc etc dit gaat al jaren zo,
Dit is gewoon bezuinigen 'aan de poort', barrieres opwerpen.
komen de financiële problemen van het "gedrag", of veroorzaakt het "gedrag" de financiële problemen?
welke zijn hier de te hanteren maatstaven en wie gaat dat bepalen.
Alleen een integrale aanpak zal uitkomst bieden.
voorlopig is men aan het "expirimenteren" , dat gaat nogal gemakkelijk met burgers aan de onderkant van de voedselketen.
Alsof een Schuldhulpverlener aan de hand van een vragenlijstje en een consult van 40 minuten in staat is om een betrouwbare medische beoordeling te maken. Een schuldhulpverlener moet primair de taak te hebben om de schuldenontwikkeling een halt toe te roepen en ze daarna op te lossen.
Door eerst de aanvrager door te verwijzen naar andere hulp nemen deze schulden alleen maar toe.
Bovendien is het maar de vraag of de aanvrager emotioneel wel in staat is om (na een afwijzing bij schuldhulp) andere hulp te vragen. Goed project, weer meer schade en minder hulp.