Afdwingen
Schulden opkopen met 'Turbosanering'
De Gemeentelijke Kredietbank wil met het project Turbosanering proberen de schuldhulpverlening te versnellen. Door onbetaalde rekeningen…
'Het traject van schuldhulpverlening is nu te traag', vindt directeur Jan Tingen van de GKB. 'Het heeft een te lange doorlooptijd.' Met het overkopen van de schulden, kan die tijd korter worden. Schuldhulpverlening kan dan sneller starten. Tingen: Stel dat een cliënt 20 schuldeisers heeft en wij kunnen elf eigendomsrechten kopen. Dan hebben we een meerderheid en kunnen we afdwingen dat er een akkoord gesloten wordt.'
Traagste
Het grote verschil zit hem er dan in dat in de huidige situatie schuldeisers die weigeren een akkoord te sluiten het traject kunnen vertragen. Het tempo van de traagste is bepalend. Als de GKB de trage schuldeisers kan dwingen mee te doen, wordt het tempo van de meewerkende schuldeiser dus bepalend. En dat levert tijdwinst op. 'Ik denk dat de looptijd van zo'n traject met tweederde teruggebracht kan worden', aldus Tingen. Als Turbosanering eenmaal loopt, hoopt hij dat 'de slomen eieren voor hun geld kiezen' en sneller mee zullen werken.
50 huishoudens
Turbosanering is een proefproject dat wordt gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken. Het project start door 50 huishoudens uit 22 gemeenten in het Noorden uit te zoeken die voor Turbosanering in aanmerking komen. 'De verwachting is dat het eerst wat extra tijd zal kosten, maar als het eenmaal loopt zal het traject aanzienlijk versneld worden', denkt Tingen. Aan het einde van het jaar zullen de eerste resultaten bekend worden.