Overslaan en naar de inhoud gaan

Wisselende aanmeldingen schuldhulpverlening

Divosa en de NVVK wijzen naar lokale verschillen in inkomensondersteunende maatregelen om de cijfers van gemeenten te verklaren.

Schuldhulpverlening ANP
− ANP/Nationale Beeldbank/Helène van Rijn

Uit de ‘Monitor Schuldhulpverlening in onzekere tijden’ van Divosa en de NVVK blijkt dat het aantal schuldhulpverleningstrajecten bij gemeenten in het eerste kwartaal van 2023 wisselend toe- en afneemt. Het ontbreken van een eenduidig beeld komt mogelijk door lokale inkomensondersteunende initiatieven.

Totaal ongeveer gelijk

Gekeken naar alle onderzochte organisaties tezamen is het aantal aanmeldingen in januari tot en met maar 2023 nagenoeg gelijk aan het aantal in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Alle respondenten geven daarnaast aan momenteel voldoende capaciteit te hebben om het aantal aanmeldingen voor schuldhulpverlening op te kunnen vangen. Net als in het vierde kwartaal van 2022 ervaart geen van de respondenten momenteel een overbelasting, hoewel een kwart deze overbelasting in de toekomst wel verwacht. 

Verschillen per gemeente

Daarin zijn de gemeenten dus vrij uniform. Tussen gemeenten zijn er wel flinke verschillen wat betreft de ontwikkeling van het aantal aanmeldingen. ‘Waar de ene organisatie het eerste kwartaal van 2023 meer aanmeldingen heeft, heeft de ander juist minder aanmeldingen dan hetzelfde kwartaal in 2022. Er is geen eenduidig beeld’, aldus Divosa en de NVVK.

Lokale initiatieven

Mogelijk heeft dit te maken met lokale verschillen in inkomensondersteunende maatregelen, denken de twee organisaties. Sommige gemeenten hebben begin 2023 al een deel van de energietoeslag van 2023 uitgekeerd, en anderen niet. Hierdoor worden lokaal schuldhulpverleningstrajecten voorkomen of uitgesteld. Eén van de ondervraagde organisaties geeft aan dat steeds meer mensen met een gemiddeld inkomen en een baan zich melden voor hulp. De meerderheid van de respondenten ziet echter geen wijzigingen bij specifieke doelgroepen.

Saneringstermijn

De cijfers over het eerste kwartaal van 2023 laten nog geen reactie zien op de beslissing van het kabinet om de saneringstermijnen van de Wsnp en de Msnp per 1 juli 2023 te halveren. Dit werd begin februari van dit jaar aangekondigd door minister Schouten. De vraag was of deze aankondiging ertoe leidt dat mensen wachten met het starten van een schuldregeling tot na 1 juli 2023. Dit effect is in het eerste kwartaal dus niet zichtbaar geworden.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in