Advertentie
sociaal / Nieuws

Amersfoort haalt camera's weg

De gemeente Amersfoort gaat camera's die gebruikt worden voor toezicht weghalen. Ze leiden zelden tot herkenning en identificatie en dienen dus geen opsporingsdoeleinden.

21 maart 2013

Amersfoort wil minstens acht toezichtcamera's weghalen uit de stad. Onderzoek heeft aangetoond dat cameratoezicht veel geld kost, maar geen merkbaar effect heeft op de beoogde daling van het aantal geweldsmisdrijven.

Zelden herkenning
De politie vraagt vaak beelden op voor opsporingsdoeleinden na incidenten op straat, maar volgens de onderzoekers leiden de camerabeelden hoogst zelden tot herkenning of identificatie van verdachten. Amersfoort heeft op dit moment 17 camera's op zeven locaties in de stad.

Meerwaarde niet aangetoond
Over de camera's die bij een tunnel in het centrum hangen, is iedereen tevreden, stellen de onderzoekers. De meerwaarde van acht camera's kon niet worden aangetoond. Op de overige zeven camera's zijn de afgelopen twee jaar 1100 incidenten gezien in de centrale uitkijkkamer in Utrecht.

Toezicht duurder
De politie greep 250 keer in na een melding vanuit Utrecht, ging 145 keer tot aanhoudingen over maar liet ook 150 meldingen lopen omdat er op dat moment andere prioriteiten waren. Burgemeester Lucas Bolsius neemt in april een nieuw besluit over cameratoezicht in zijn gemeente. Het toezicht gaat Amersfoort door nieuwe regelingen tonnen per jaar meer kosten.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

faber
Amersfoort heeft ballen. In mijn gemeente precies hetzelfde resultaat maar loopt de gemeenteraad toch weer achter Telegraaf-gereutel aan dat het veiligheidsgevoel belangrijker is dan de daadwerkelijke veiligheid. Camera's zijn net placebo's: ze werken niet maar helpen wel.
Kaas !
Goed zo, de volgende stap is een totaal cameraverbod in het publieke domein.

Als je het 's nachts onveilig vindt op straat blijf je gewoon binnen.
Advertentie