Advertentie
sociaal / Nieuws

Senaat heeft nog meer vragen over Jeugdwet

De fracties in de Eerste Kamer hebben extra vragen. De plenaire behandeling van het voorstel zal waarschijnlijk op 11 februari gebeuren.

14 januari 2014

De Eerste Kamer gaat nog extra vragen stellen aan staatssecretaris Van Rijn (PvdA, VWS) en Teeven (VVD, V en J) over de nieuwe Jeugdwet. Dat is gebleken bij de commissiebehandeling van het wetsvoorstel in de senaat. De Jeugdwet zal daarom op z’n vroegst op 11 februari behandeld worden.

116 pagina's
Afgelopen vrijdag kwamen Van Rijn en Teeven met antwoorden op vragen die de senatoren eerder al stelden over de Jeugdwet. Een lijvig document van 116 pagina’s. Maar na bestudering zijn nog niet alle vragen over het wetsvoorstel beantwoord. Vooral de fracties van SP, GroenLinks en D66 hebben nog aanvullende vragen. Ook regeringspartij PvdA heeft eventueel nog vragen.

 
Uitvoeringskracht, overgangstermijn

Volgende week zullen de fracties de resterende vragen naar de staatssecretarissen sturen. Deze zullen vooral gaan over de gevaren voor de privacy als gemeenten in de lead zijn bij de uitvoering van de Jeugdwet. Ook zal het gaan over de uitvoeringskracht van gemeenten en de overgang van de Jeugd GGZ. Daarnaast willen senatoren weten hoe het kabinet denkt over een geleidelijke overgangstermijn van 3 jaar.


Jeugd GGZ
In de Tweede Kamer kon het wetsvoorstel afgelopen oktober op brede steun rekenen. Na twee lange debatten stemden zowel de regeringspartijen VVD en PvdA in als ook die van CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Maar ondanks die brede instemming, is de invoering van de wet nog geen gelopen koers. Vooral vanuit de hoek van de Jeugd GGZ zijn grote bezwaren. Een petitie tegen de overgang van Jeugd GGZ van de zorgverzekeraars naar de gemeenten is al ruim 80 duizend keer ondertekend.

 
Privacy

Ook zijn er zorgen over de privacy van kinderen en hun ouders. Deze gaan over de toename aan gegevensuitwisseling en dossiervorming bij de gemeenten. In hun memorie van antwoord hebben de staatssecretarissen de voorgestelde gegevens-uitwisseling weliswaar verder uitgewerkt, maar dat neemt nog niet alle zorg weg. Volgens Privacy Barometer is het verzamelen van gegevens zoals dat nu in het voorstel staat, in strijd met de wet.

11 februari
Als alles volgens plan verloopt zullen de senatoren rond 28 januari de antwoorden krijgen op de vragen die ze volgende week indienen. In dat geval kan het wetsvoorstel op 11 februari plenair behandeld worden. Teeven en Van Rijn zullen dan in de senaat hun voorstel verdedigen. Het kabinet wilde de wet eigenlijk al voor 1 januari door de Eerste Kamer loodsen maar dat bleek voor de senatoren te vroeg.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jesse / Adviseur Rivierkunde
Erg verontrustend da er medische gegevens uitgewisseld moeten gaan worden met een overheid die niet onder medisch beroepsgeheim valt. Heb ik het ercht in te zien wei allemaal het dossier raadpleegd?
Advertentie