Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer fiasco's als SS Rotterdam mogelijk

Meer debacles als met het schip SS Rotterdam en woningcorporatie Woonbron zijn niet uit te sluiten. Alle woningcorporaties samen hebben in…

Maatregelen tegen corporaties
Dit blijkt uit het verslag ‘Sectorbeeld realisaties woningcorporaties verslagjaar 2007’ van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Overdracht van bezit aan een dochter moet vooraf ter goedkeuring aan minister Eberhard van der Laan (Wonen en Wijken) worden voorgelegd. Maar in een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van der Laan dat dit in vier gevallen niet is gebeurd. Tegen deze corporaties kondigt hij ‘passende maatregelen’ aan.

Ongelukken als SS niet uitgesloten
In het Financieele Dagblad zegt directeur Jan van der Moolen van het CFV dat hij ongelukken als met de SS Rotterdam niet uitsluit. Het CFV heeft volgens Van der Moolen nog altijd slechts een beperkt beeld van de activiteiten in de deelnemingen van corporaties.

 

Duidelijkheid over rol
Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, is het met de minister eens dat er duidelijkheid moet komen over de rol van woningcorporaties. Woordvoerder Pluup Bataille van Aedes: ‘Ook wij snappen dat woningcorporaties meer verantwoording moeten afleggen en transparant moeten zijn. Maar we zouden het kind met het badwater weggooien als dochters worden verboden.’

Goede redenen voor verbinding
Volgens Bataille hebben woningcorporaties vaak goede redenen om verbindingen aan te gaan met partijen buiten de sociale volkshuisvestingssector. De vorming van veel dochters is een uitvloeisel van de partiële vennootschapsbelasting die tot 2008 van kracht was.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Maatschappelijk deel
Daarnaast zijn er voor samenwerkingsprojecten met projectontwikkelaars nieuwe juridische organisaties nodig. Ook door Europese regels kunnen woningcorporaties zich genoodzaakt zien woningen onder te brengen in dochters. Bataille: ‘Sommige projecten zijn deels commercieel, deels maatschappelijk. Dat maatschappelijke deel kan worden gefinancierd met EU-gelden, die weer niet voor het commerciële deel gebruikt mogen worden.’

Lees ook:
Minister noemt aankoop cruiseschip ‘onacceptabel’ 03.12.08
'Horecaschip is geen financiële Titanic' 31.10.08

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Beerenhout azn

Een zo'n fiasco kan de verkoop van sociale woningen zijn. Die worden alsdan ondergebracht in een VVE maar het toezicht,daarop, zowel wat distributie als onderhoud en reserveringen daarvoor, is m.i. volstrekt onvoldoende. Eens zijn corporaties 'uitverkocht' en is de financiering van nieuwbouwplannen (voor starters) onzeker en het onderhoud van oudbouw eveneens, want de VEE-onderhoudsreserves zijn niet genoeg.

Op 19 december 2008, 10:57
Team Behoud Zuiderstrand

Nog een is de Cruise Terminal Scheveningen, waar vestia aan mee wil werken: www.behoudzuiderstrand.nl

Op 20 mei 2009, 15:35

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in