Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterschap zet probleemjongeren aan het werk

Het waterschap Groot-Salland laat zich van haar sociale kant zien. De waterbeheerder gaat stageplaatsen uitdelen aan probleemjongeren in de…

In de maatschappij
Voor zover bekend is Groot-Salland het eerste waterschap dat dergelijke werkervaringsplekken gaat aanbieden. Opmerkelijk, omdat waterschappen in het algemeen niet geassocieerd worden met welzijn. Directeur Henk Schuurman beaamt dit imago: ‘Wij staan natuurlijk niet echt in de publieke belangstelling, maar de waterschappen ondergaan wel een verandering. De Unie van Waterschappen doet aan innovatie en stimuleert dit soort betrokkenheid. Anders dan vroeger willen de waterschappen nu echt midden in de maatschappij staan. En nee, dat is niet pas sinds de verkiezingen. Deze plannen hadden we al veel eerder.’

 

Helpende hand
Sociale betrokkenheid stond wat Schuurman betreft al langer bij Groot-Salland hoog in het vaandel. Regelmatig werken er bij het waterschap Groot-Salland mensen die anders buiten de boot zouden vallen. Er wordt hen dan actief een helpende hand geboden, anders zouden ze niet meer aan het werk komen, aldus de directeur.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Handicap
Niet alle jongeren die problemen hebben komen in aanmerking voor werk bij het waterschap: ‘Het gaat om een hele specifieke groep,’ vertelt de waterschapsdirecteur. ‘Alleen jongeren die een lichte verstandelijke handicap hebben en met justitie in aanraking zijn gekomen. Je moet dan denken aan jongeren die zich hebben laten meeslepen met foute vriendjes.’Het werk bestaat voornamelijk uit ondersteuning van arbeidsintensief werk die door opgeleide medewerkers wordt gedaan: ‘Dat kan bijvoorbeeld maaiwerk zijn of onderhoud. We kijken natuurlijk naar ook het potentieel van zo’n jongere, wat er bij hem of haar past. En, ook al is het erg rolbevestigend, ik kan me zo voorstellen dat we een meisje eerder in de keuken zetten dan op een tractor.’

 

Persoonsgebonden Budget
De pilot gaat in januari van start en wordt na een half jaar geëvalueerd. De kosten bestaan uit extra uren van de begeleiders en de stagevergoeding van zo’n 350 euro per maand. De externe kosten worden betaald uit het Persoonsgebonden Budget. Groot-Salland werkt in dit project samen met William Schrikker Jeugdreclassering en Frion Zorg.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

 

Lees ook:
Scoren op jeugdbanen 11.05.07
Geen school na jeugdgevangenis 08.06.07

 

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in