Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Te weinig water in Noordelijke IJsselvallei

Het gemaal bij het Gelderse Terwolde kan geen water meer aanzuigen uit de rivier, aldus waterschap Vallei en Veluwe.

ANP
01 augustus 2022
Water-shutterstock-587335907.1.jpg

De waterstand in de IJssel is zo laag geworden dat waterschap Vallei en Veluwe niet meer voldoende water kan aanvoeren in de Noordelijke IJsselvallei. Het gemaal bij het Gelderse Terwolde kan geen water meer aanzuigen uit de rivier, aldus het schap maandag.

Verdringingsreeks

Bij Terwolde is nu een noodpomp geplaatst, maar die heeft onvoldoende capaciteit om de hele Noordelijke IJsselvallei van water te voorzien. Waterschap Vallei en Veluwe zet daarom de zogenoemde verdringingsreeks in. Dat zijn landelijke en wettelijk vastgelegde afspraken over de verdeling van zoetwater bij een watertekort. Alle watergebruikers zijn daarvoor ingedeeld in vier categorieën. Dijken, veengebieden en zeer kwetsbare natuur vormen de categorie die zo lang mogelijk water krijgt.

In Vallei en Veluwe mogen gebruikers uit categorie 4 in het gebied van het gemaal Terwolde geen oppervlaktewater meer gebruiken. In die categorie vallen onder meer landbouw, binnenvisserij, recreatie en niet-kwetsbare natuur. 'We moeten het water dat er nog is zorgvuldig verdelen', aldus heemraad Henk Veldhuizen.

Vallei en Veluwe houdt in het hele werkgebied zo veel mogelijk water vast. Al vanaf medio mei geldt in het gebied een verbod op het onttrekken van water uit sloten, beken, rivieren en kanalen die afhankelijk zijn van regenval. Desondanks vallen steeds meer kleine watergangen droog.

Ponten uit de vaart

Op tal van plekken langs de grote rivieren zijn veerponten uit de vaart gehaald vanwege de extreem lage waterstanden. Het Wijhese Veer over de IJssel, tussen Wijhe in Overijssel en Heerde in Gelderland, neemt geen vrachtwagens en landbouwvoertuigen meer mee, omdat die de pont te zwaar belasten. Ook de veerpont over de Lek tussen Beusichem en Wijk bij Duurstede kan sinds zondag geen voertuigen meer overzetten die zwaarder zijn dan 5 ton.

Het fiets- en voetveer over de Rijn naar de werf in de Arnhemse wijk Stadsblokken-Meinerswijk neemt geen fietsers meer mee, omdat het schip de laadklep niet meer kan laten zakken en omgekeerd moet aanmeren. Stichting Uiterwaarde, die tien voet- en fietsveren over Waal, Nederrijn en Lek beheert, heeft vier oeververbindingen stilgelegd. En ook de veerbaas van de pont tussen Millingen aan de Rijn en Pannerden over de Rijn denkt zeer binnenkort te moeten stoppen met varen. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie