Ook plastic materiaal dat met behulp van nascheiding is gesorteerd komt in aanmerking voor een vergoeding uit het Afvalfonds. Om in aanmerking te komen voor vergoeding gelden dezelfde kwaliteitscriteria als bij bronscheiding met sortering. De vergoeding voor afval dat door nascheiding is ingezameld wordt op 1 juli volgend najaar definitief bepaald, maar is voorlopig vastgesteld op 350 euro per ton.
Akkoord over vergoedingen verpakkingsafval
De VNG, het bedrijfsleven en het ministerie van VROM zijn akkoord over de voorwaarden voor de vergoedingen aan ingezameld kunststof…
Proef
Eind dit jaar is er meer duidelijkheid over de vergoedingen die het Afvalfonds uitkeert voor aan de bron gescheiden kunststof. De hoogte daarvan is mede afhankelijk van de resultaten van een aantal proefprojecten.
Bronscheiding
De nieuwe afspraken vormen een aanvulling op de raamovereenkomst verpakkingen en zwerfafval die in het najaar van 2007 werd gesloten. In de concrete uitwerking daarvan was bepaald dat gemeenten alleen aanspraak konden maken op een vergoeding als zij hun kunststof afval aan de bron, via aparte inzameling zouden scheiden. Veel gemeenten hadden daar bezwaar tegen en besloten daarom in juli de overeenkomst te torpederen. Daarop werden in de Tweede Kamer enkele moties aangenomen om nascheiding alsnog in het vergoedingenstelsel mee te nemen.
Vergoedingen
Ook bestuurlijk is er in de nieuwe afspraken wijzigingen ten opzichte van het eerder afgewezen uitvoeringsprotocol. Zo komt er een bestuurlijke commissie onder voorzitterschap van de directeur-generaal milieu van het ministerie van VROM. Deze commissie, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd, begeleidt de uitvoering van de raamovereenkomst. De Stichting Afvalfonds, bestaande uit de VNG en Nedvang (de organisatie voor het verpakkende bedrijfsleven), is verantwoordelijk voor het uitkeren van de vergoedingen.
Lees meer:
Gemeenten willen vergoeding voor nascheiden kunststof (22/07/2008)
De kunst van het inzamelen (04/07/2008)