Met lef en ambitie realiseert de gemeente Oldambt duurzame plannen
Met lef en ambitie realiseert de gemeente Oldambt duurzame plannen

Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en een flinke dosis gedragsverandering. Oldambt is koploper in Oost-Groningen op het gebied van duurzaamheid. De gemeente is ambitieus, gedreven en niet bang om door te pakken.
Oldambt is met ruim 38.000 inwoners een kleine gemeente. Maar wel een met grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Er is € 1 miljoen beschikbaar om 26 gebouwen te verduurzamen. Met de aanpassingen wil Oldambt de komende 7 jaar € 140.000 per jaar op energiekosten besparen.
Aanbesteding
De gemeente schreef een aanbesteding uit, een zogenaamde Best Value Procurement (BVP), die BAM, Invent en Energiewacht samen wonnen. BVP is een inkoopmethode waarbij het gaat om de meeste waarde te krijgen voor de laagste prijs. Beleidsadviseur Menno Visser van vastgoed en duurzaamheid van de gemeente: “Het mooie van deze manier van aanbesteden is dat je niet alles voorkauwt. Je geeft als opdrachtgever aan hoeveel energie je wilt besparen en tegen welk budget. Je laat het vervolgens aan de markt over hoe ze dit invullen. Dat beviel ons goed. We kregen creatieve oplossingen terug met verschillende keuzemogelijkheden.”
Met de voorgestelde maatregelen als thermische zonne-energie, warmtepompen, zonnepanelen, isolatie, bewustwording en gedrag is begonnen de 26 gebouwen te verduurzamen. Er zijn al meer dan 800 zonnepanelen geplaatst en ook met de andere oplossingen ligt Oldambt op schema. Daarbij houdt ze goed de kosten, beoogde besparing en terugverdientijd bij.
Aardgasloos
Om alle gebouwen van het aardgas af te krijgen, is Oldambt een Rapid Circular Contracting (RCC)-aanbestedingsprocedure gestart. Hierbij ligt de nadruk op een circulair verantwoorde inzet van productiemiddelen, producten, materialen en grondstoffen. De voorbereidende fase duurt nog tot na de zomer en daarna gaat het traject verder lopen. De contracten moeten volgend jaar ingaan.
In de tussentijd is er al veel gebeurd. In sommige wijken staan al jaren elektrische kachels. Een jachthaven heeft een elektrische boiler en een verenigingsgebouw werkt met een warmtepomp. Ook een school in Scheemda krijgt een nieuw gebouw met warmtepomp en het nieuwe gemeentehuis wordt in 2023 aardgasloos opgeleverd.
Routekaart
Oldambt is een van de gemeenten die door RVO is gevraagd naar haar voortgang en ervaringen met de Routekaart Gemeentelijk Maatschappelijk Vastgoed. Deze routekaart beschrijft de aanpak voor gemeenten om in 30 jaar hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen.
Vragen over maatschappelijk of gemeentelijk vastgoed?
In opdracht van
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Ook interessant voor u
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.