Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam photoshopt zonnepanelen op dak

Dat overheden hun beleid steeds meer willen verkopen is bekend. Van de burger wordt de nodige mediawijsheid en dus oplettendheid verwacht:…

Geposeerd
De gemeente Amsterdam promoot al enkele jaren duurzame daken. Gras op het dak houdt regen vast en zorgt voor isolatie. Zonneboilers en zonnepanelen besparen energie. Voor een eerdere gemeentelijke tentoonstelling had Martine Postma een keer trots op het grasdak van hun woning geposeerd; een grasdak is nog steeds innovatief en bijzonder. Haar man, Bas Broekhuizen, was heel verbaasd, toen hij deze week diezelfde foto in een gemeentelijke folder over duurzame daken zag waarop opeens ook nog zonnepanelen op het grasdak stonden.

Kinderachtig
Een gemeentelijke woordvoerder zei in een reactie tegen de omroep AT5 te betreuren dat er 'kennelijk niet goed is overlegd' met de betrokkenen. Maar hij vond de kritiek ook 'een beetje kinderachtige haarkloverij.' De woordvoerder was donderdag niet bereikbaar voor commentaar, maar op de blog van Broekhuizen heeft hij nogmaals uitgebreid excuses namens de gemeente gemaakt voor het verkeerd gebruik van de foto. De gemeente erkent dat in de folder duidelijk had moeten staan dat verschillende beelden bewerkt zijn en dus geen reële weergave zijn van de huidige Amsterdamse situatie.


Een gemeentelijke woordvoerder zei in een reactie tegen de omroep AT5 te betreuren dat er 'kennelijk niet goed is overlegd' met de betrokkenen. Maar hij vond de kritiek ook 'een beetje kinderachtige haarkloverij.' De woordvoerder was donderdag niet bereikbaar voor commentaar, maar op de blog van Broekhuizen heeft hij nogmaals uitgebreid excuses namens de gemeente gemaakt voor het verkeerd gebruik van de foto. De gemeente erkent dat in de folder duidelijk had moeten staan dat verschillende beelden bewerkt zijn en dus geen reële weergave zijn van de huidige Amsterdamse situatie.

AT5 te betreuren dat er 'kennelijk niet goed is overlegd' met de betrokkenen. Maar hij vond de kritiek ook 'een beetje kinderachtige haarkloverij.' De woordvoerder was donderdag niet bereikbaar voor commentaar, maar op de blog van Broekhuizen heeft hij nogmaals uitgebreid excuses namens de gemeente gemaakt voor het verkeerd gebruik van de foto. De gemeente erkent dat in de folder duidelijk had moeten staan dat verschillende beelden bewerkt zijn en dus geen reële weergave zijn van de huidige Amsterdamse situatie.

te betreuren dat er 'kennelijk niet goed is overlegd' met de betrokkenen. Maar hij vond de kritiek ook 'een beetje kinderachtige haarkloverij.' De woordvoerder was donderdag niet bereikbaar voor commentaar, maar op de blog van Broekhuizen heeft hij nogmaals uitgebreid excuses namens de gemeente gemaakt voor het verkeerd gebruik van de foto. De gemeente erkent dat in de folder duidelijk had moeten staan dat verschillende beelden bewerkt zijn en dus geen reële weergave zijn van de huidige Amsterdamse situatie.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker

Betrouwbare overheid... Als men gesnapt wordt, biedt men excuses aan, maar waar is het eigen besef dat je zoiets gewoon niet doet?

Op 15 juli 2011, 12:16
pepe

Inderdaad haarkloverij. Het gaat om een folder, niet om een journalistiek stuk. Als deze foto mensen over de streep kan trekken om zonnepanelen te plaatsen, is het doel van de folder bereikt.

Op 15 juli 2011, 12:41
Hennie Keeris

Allereerst bedonder je de kluit als overheid; stelt je arrogant op tegenover de welwillende burger en gaat slordig om met overheidsgelden.
Waarschijnlijk ontaard dit in juridisch touwtrekkerij en schadeloosstellingen als gevolg. Immers, de eigenaar van het grasdak is niet tevreden, oneigenlijk gebruik van de foto's met in het ergste geval het uit de publiciteit halen van de brochure. Kan je opnieuw beginnen.
Als je nu meteen een goede professionele fotograaf een nieuwe foto had laten maken was je mischien 150 tot 200 euro max besteed en had je geen problemen gehad als gemeente. En dan geeft een woordvoerder ook nog aan dat je het maar haarkloverij vind. Nou ja zeg! Ik zou zeggen; ga ik iets doen wat binnen je competentie valt maar dit is geen goede woordvoering of reactie wat mij betreft.

Op 17 juli 2011, 11:10
Michiel Jonker

@Pepe
Ben jij zo'n type van "Het doel heiligt de middelen"? Sorry hoor, maar dit stiekeme gefotoshop is gewoon een vorm van liegen. Als je daarmee concreet een mensenleven kan redden en er is geen andere manier, OK. Maar voor het uitdragen van gemeentelijke beleids-idealen is de leugen geen acceptabel middel.

Op 17 juli 2011, 16:45
Ruud Mank

Het doel is bereikt! In de wetenschap dat haarkloverij onderhand cultureel erfgoed in Nederland is, heb je op deze wijze de aandacht die je wilt hebben voor de zonnepanelen. Slimme campagnebedenkers om echtgenoot Bas in het complot te betrekken.

Op 18 juli 2011, 10:00
Niek

Het gaat hier om snel scoren, de zaak rooskleuriger voorstellen dan die is, linkerrijtjespolitiek. Was deze aanpak voorheen alleen in zwang bij gladde verkopers en afhankelijke financiele adviseurs, momenteel lopen ook bij de overheid tal van dit soort gasten rond. Als burger sta je vreemd op te kijken wanneer het jou persoonlijk raakt. Dat de gemeentelijk woordvoerder dit als haarkloverij betitelt geeft nog maar eens duidelijk weer dat men totaal niet over inlevingsvermogen beschikt maar alleen denkt aan scoren. Een excuusje vind ik hier echt niet voldoende. Het is een ingebakken foute wijze van denken en gebrek aan respect. Terecht dat Martine en Bas hier opmerkingen over maken. De gemeente Amsterdam moet dit vooral ook in een wat breder verband zien en oppakken.

Op 18 juli 2011, 10:08
gerrie

Moet je eens zonnepanelen op je dak willen plaatsen. Dan verzuip je in de ambtelijke wetjes en regeltjes.

Op 18 juli 2011, 10:38
Eric Taanman

We kunnen veel wat we lezen als onecht beschouwen. De ware werkelijkheid is tegenwoordig ver te zoeken. Dus hoeven we veel bladen niet meer te lezen.
Voordeel: Meer vrije tijd.

Op 18 juli 2011, 15:23
pepe

Dat is niet waar, gerrie. Als je zelf een huis hebt, mag je zonder vergunning zonnepanelen plaatsen. Daar heb je verder geen toestemming voor nodig.

Op 18 juli 2011, 19:36
marjolein

Heel vreemd dat de gemeente A'dam zo te werk gaat; alsof er geen foto's te maken zijn van een situatie waarbij een bewoner trots bij zijn zonnecollectoren zit! Terecht dat Martine en Bas dit aankaarten. En ongelovelijk ontactisch dat een woordvoerder van de gemeente dit 'kinderachtige haarkloverij' noemt. Deze mensen laten toch hun goede wil zien!

Op 19 juli 2011, 09:15
T van der Voort

symptomatisch voor het Amsterdams bestuur, list en bedrog.

Op 20 juli 2011, 08:40

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in