Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestemmingsplannen niet rond: boeren gekort

Ruim 20 veehouders in de provincie Gelderland krijgen minder subsidie om hun bedrijf te verplaatsen dan drie jaar geleden toegezegd. Dit…

Concentratiebeleid
De provincie Gelderland voert beleid om grootschalige veeteelt te concentreren in bepaalde zone’s. De ruim 60 boeren daarbuiten kunnen blijven bestaan, maar mogen niet uitbreiden. Met 45 boeren binnen de zogenoemde extensiveringzone’ s werd drie jaar geleden een subsidieregeling afgesproken om hun bedrijven te verplaatsen. ‘Daarvan zijn er inmiddels 15 daadwerkelijk verplaatst’,  aldus provinciaal beleidsambtenaar Fons Goselink. Elf van de boeren hebben zich bedacht en zien af van verplaatsing en van de bijbehorende subsidie. ‘Zij hadden ofwel geen opvolger of zien op tegen de kosten en verhuizing’.

Bestemmingsplan

Blijven over de 24 boeren die wel weg willen maar nog niet weg zijn. ‘Het gaat om boeren die ergens anders nieuw willen bouwen. Voor deze nieuwe vestiging moet het bestemmingsplan worden aangepast. Veel gemeenten zijn daar echter nog niet in geslaagd. Zij hebben vooral de weerstand van de omwonende burgers in de concentratie gebieden onderschat’, stelt Goselink. ‘En sommige gemeenten zijn zo geschrokken van het nimby-effect dat ze nu liever helemaal geen vergunningen meer willen afgeven voor nieuwe boerenbedrijven’.

Klem
Dat klemt vooral omdat de subsidieregeling maar drie jaar geldig blijft. Langer mag niet van Europa. ‘We hebben nu de regeling verlengt, maar daarvoor moeten we de boerderijen wel opnieuw taxeren.’ De waarde pakt lager uit omdat de boeren in afwachting van hun vertrek vanzelfsprekend niets hebben geïnvesteerd de laatste jaren. Goselink: ‘We zijn onder Europees recht verplicht om de bestaande gebouwen af te waarderen, waardoor de subsidies in de meeste gevallen nu lager uitvallen dan 3 jaar geleden afgesproken’. Een aantal van de  ondernemers zal wel even slikken als de brief binnenkort op de mat valt. De korting loopt voor twee boeren op tot 10 procent.

Trage molens
Maar zij kunnen er toch niet veel aan doen dat de gemeentelijke molens zo traag draaien? ‘In tachtig procent van de gevallen ligt de schuld inderdaad bij de overheid’, steekt Goselink de hand in eigen boezem.  Hij noemt het wel zuur, maar aan de andere kant kunnen de boeren volgens hem langer gebruik maken van de oude stallen en kan er dus extra worden gespaard voor de verplaatsing. Dit compenseert de gemiste subsidie deels.

Over drie jaar is de zaak achter de rug, zo stelt Goselink.  ‘We doen er nu alles aan om de verplaatsingen binnen drie jaar wel rond te hebben. Desnoods gaan we weigerachtige gemeenten overrulen en als provincie zelf het bestemmingsplan wijzigen.

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in