Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kort geding over kraakactie in Amsterdam

De groep ongedocumenteerden kraakte tijdens de paasdagen de eerste woningen. Inmiddels hebben zo'n zestig mensen rond de 22 leegstaande huizen betrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) besliste afgelopen zondag dat de krakers binnen acht weken de woningen moeten verlaten.

13 april 2018
kraak-logo.jpg

De kraakactie van de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here in Amsterdam-Oost komt voor de rechter. Volgens waarnemend burgemeester van Amsterdam, Jozias van Aartsen, dient er op 26 april een kort geding over de vraag of de gekraakte woningen in de Rudolf Dieselstraat moeten worden ontruimd of niet. Dat zei hij donderdagavond in een debat met de gemeenteraad.

Leegstaande huizen
De groep ongedocumenteerden kraakte tijdens de paasdagen de eerste woningen. Inmiddels hebben zo'n zestig mensen rond de 22 leegstaande huizen betrokken. Het Openbaar Ministerie (OM) besliste afgelopen zondag dat de krakers binnen acht weken de woningen moeten verlaten.

Aangifte van kraak
Ymere deed volgens Van Aartsen ‘pas’ vijf dagen na de kraak aangifte en was aanvankelijk bereid een overeenkomst te sluiten met de personen in de eerste twaalf gekraakte woningen. De waarnemend burgemeester zei verder dat Ymere op 7 april het dossier compleet had voor het OM. ‘Op zondagochtend 8 april zijn de krakers aangeschreven dat er ontruimd gaat worden.’

Vergiskraken
De huizen stonden volgens Van Aartsen al lange tijd leeg op het moment dat ze werden gekraakt. Hij zei dat Ymere al eerder maatregelen had kunnen nemen tegen de leegstand. Bij de actie zijn wel een paar ‘nare incidenten’ geweest, aldus de waarnemend burgemeester. ‘Er zijn twee vergiskraken geweest, waarvan in een geval de fameuze zaak waarbij een vrouw onder de douche stond.’

Geen spoedontruiming
De politie en het OM hebben geen ernstige verstoring van de openbare orde geconstateerd, waardoor niet is overgegaan tot een spoedontruiming. Hoewel een aantal partijen, op initiatief van de VVD, hier via een motie op aandrong, is dit volgens Van Aartsen geen taak van de burgemeester maar van het OM. De waarnemend burgemeester zei verder dat het nu tijd wordt dat het kabinet met een oplossing komt voor deze groep uitgeprocedeerde asielzoekers. We Are Here riep de gemeente en de regering donderdag in een statement op haar verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

loek / v.m. jur.medew. gsd
Waarom heet iets uitgeprocedeerd? Waarom noemt men ze nu ongedocumenteerden? Hebben ze hun documenten weggegooid? Zo ja, dan moeten ze die maar elders gaan zoeken.

Als u staande wordt gehouden en zich moet legitimeren en dat niet kunt/wilt dan bent u gewoon de klos.



Het is waar dat het Rijk verantwoordelijk is (geweest) voor de onnodige toestroom en het dus ook zou moeten oplossen. Maar dat ontslaat een OM zowel als een burgemeester niet van verplichtingen.

Ja maar, EU-verplichtingen zult u stellen. Daar zijn we met zijn allen verantwoordelijk voor geweest. Dus moeten we dat met zijn allen maar eens wijzigen.

Als we dat niet willen, moeten we ook niet mekkeren.
Advertentie