Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

WarmtelinQ zou een half miljard euro duurder worden

Ontwikkelaar Gasunie wil berichtgeving NRC niet bevestigen.

08 mei 2025
Werkzaamheden aan Warmtelinq in Vlaardingen, afgelopen april.
Werkzaamheden aan Warmtelinq in Vlaardingen, afgelopen april.ANP

Dat de kosten voor WarmtelinQ niet bij de aanvankelijke prognose van 600 miljoen euro zouden blijven, had klimaatminister Sophie Hermans afgelopen februari al in een Kamerbrief geschreven. Het ambitieuze leidingenproject moet restwamte vanuit de Rotterdamse haven transporteren naar de gemeenten Vlaardingen, Delft, Rijswijk en Den Haag. De aanleg ervan is drie jaar geleden begonnen. De warmte zou het aardgas van 120.000 woningen kunnen vervangen.

Hermans kon op dat moment nog niet zeggen hoeveel hoger de kosten worden. Die transparantie was onmogelijk, schreef ze, vanwege een lopende aanbesteding van het traject Rijswijk-Leiden. Juist de aanleg van dat tracé staat door de stijgende kosten ‘onder druk’, meldde de minister ook.

Secretaris Implementatie Actieve Openbaarmaking

JS Consultancy
Secretaris Implementatie Actieve Openbaarmaking

Meewerkstage HR Business Partner

Gemeente Haarlemmermeer
Meewerkstage HR Business Partner

Anonieme bronnen

Reden voor de oplopende kosten, zijn volgens ontwikkelaar Gasunie ‘inflatie, krapte op de aannemersmarkt, stijgende kosten voor materialen, complexiteit van de werkzaamheden en langere vergunningsprocedures’. Dagblad NRC geeft nu meer duidelijkheid. Op basis van drie anonieme bronnen meldt de krant dat de kosten een half miljard euro hoger uitvallen: in totaal 1,1 miljard. ‘Alle bronnen willen anoniem blijven vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

Behalve het rijk moet ook de provincie Zuid-Holland reageren op de nieuwe situatie. In juni 2022 sloot Zuid-Holland een samenwerkingsconvenant met het rijk en de Gasunie, en verbond zich daarmee aan een investeringssubsidie van 81 miljoen euro. Het provinciebestuur schreef in april: ‘Dit plaatst de provincie in een positie waarin verdere financiële betrokkenheid mogelijk wordt verwacht.’

Rond de zomer

Een woordvoerder van Gasunie verwijst desgevraagd slechts naar de Kamerbrief uit februari van minister Hermans. Formeel is dat de laatste stand van zaken. Rond de zomer wordt meer duidelijk. ‘We zitten momenteel in een formeel traject om de cijfers en de bedragen vast te stellen. Daarna komen we naar buiten.

Tuinders

Hij benadrukt daarbij dat de eindgebruikerskosten (van huishoudens en bijvoorbeeld tuinders in het Westland) niet te hoog mogen worden: ‘Er is alle betrokken partijen (WarmtelinQ, energieleveranciers als Eneco en Vattenfall, het ministerie van KGG) veel aan gelegen om consumenten en bedrijven een acceptabele prijs te laten betalen voor het deelnemen aan een warmtenet. Ieder van deze partijen bekijkt momenteel hoe we dat het beste kunnen doen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ach wat maakt het uit? Als het over de energietransitie gaat, doet geld niet terzake. Al kost die leiding 20 miljard.
Advertentie