Overslaan en naar de inhoud gaan

Liander in de problemen door Gelderse stikstofzones

Netbeheerder stuurt brief aan gedeputeerde.

Het Wooldse Veen bij Winterswijk.
Het Wooldse Veen bij Winterswijk. − ANP

Twaalf hoogspanningsprojecten van Liander raken in de problemen doordat de provincie Gelderland anderhalf jaar lang geen nieuwe ontwikkelingen toestaat in een zone van 500 meter rond stikstofgevoelige natuurgebieden. Dat is ‘onacceptabel’, schrijft de regionaal netbeheerder. Liander wil dat dit verandert.

De provincie Gelderland kondigde eerder dit jaar aan dat ze in zones rond Natura 2000-gebieden tien jaar lang extra streng stikstofbeleid wil voeren. In een strook van 500 meter rond de Veluwe, landgoed Brummen, en natuurgebieden Bekendelle, Wooldse Veen en Willinks Weust, moet de stikstofuitstoot hard omlaag. In 2035 wil Gelderland rond de Veluwe een uitstootreductie van 60-70 procent.

Wooldse Veen

Maar het duurt anderhalf jaar voordat dit verankerd is in een omgevingsverordening. Tot die tijd wil Gelderland in deze zones geen nieuwe activiteiten die ofwel ammoniak ofwel stikstofoxiden uitstoten. Het Wooldse Veen bij Winterswijk is hiervan wel uitgezonderd. Activiteiten die nog een vrijgeleide krijgen, moeten van ‘groot openbaar belang’ zijn: hier noemt de provincie dijkversterkingen, verkeersveiligheid en Defensie. Oplossingen voor netcongestie blijven ongenoemd, getuige de statenbrief van half april.

Langer

Wel is er nog een tweede uitzondering: voor activiteiten die hoogstens anderhalf jaar duren, en dus tijdelijk stikstof uitstoten. ‘Deze uitzondering geldt voor bijvoorbeeld evenementen en andere activiteiten met een tijdelijke depositie zoals bijvoorbeeld bouw- en aanlegactiviteiten.’ Het probleem volgens Liander is echter: ‘De realisatie van Liander onderstations, regelstations, schakelstations en 50kV-verbindingen hebben een langere looptijd’, aldus het persbericht.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Liander-directeur Huibert Baud stuurde betrokken BBB-gedeputeerde Ans Mol een brief. Daarin schrijft hij dat de Gelderse stikstofzones voor Liander juridische risico's opleveren. De reden: ‘Het voldoen aan de wettelijke aansluit- en transportplicht door Liander, vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998 (artikel 23 en 24), wordt zo vrijwel onmogelijk.’

PAS

Maar ook Gelderland heeft juridische vrees. Eén van de redenen voor het instellen van de zones is namelijk dat de provincie een goed verhaal bij de rechter wil hebben als er opnieuw handhavingsverzoeken komen voor PAS-melders. PAS-melders zijn ondernemers die sinds het einde van het landelijk Programma Aanpak Stikstof in 2019 een natuurvergunning nodig hebben, maar niet kunnen krijgen.

Actiegroepen als MOB dienen daarom handhavingsverzoeken in, die provincies het liefst naast zich neerleggen. Dat dit gevaar een reden is, blijkt uit een presentatie door Gelderse ambtenaren. Daarin staat: ‘Zonering draagt ook bij aan argumentatie om nu niet te handhaven bij PAS-melders.’

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Vlot trekken

De belangrijkste reden voor de zones is om de stikstofdepositie op onder andere de Veluwe met zekerheid de komende jaren te verlagen en zo de vergunningverlening vlot te trekken. Negen procent van de Gelderse ammoniakuitstoot heeft als bron een boerderij in of vlak buiten een Natura2000-gebied. Dit staat volgens onderzoek gelijk aan 17 procent van de deposities op Gelderse stikstofgevoelige gebieden. In de zones bevinden zich 357 boerderijen en 43 bedrijventerreinen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in