Gedoe tussen gemeenten. Dat wordt gevreesd als het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zijn huidige vorm behoudt, schrijven corporatiekoepel Aedes, overheidskoepels IPO en VNG en huurdersvereniging Woonbond. Deze wet, die goeddeels onder het vorige kabinet tot stand kwam, schrijft voor hoeveel woningen voor lagere en middeninkomens de gemeenten moeten laten bouwen.
Woningbouwwet leidt ‘tot veel discussie in de regio’
De koepels vrezen voor gedoe tussen gemeenten

Landelijk moet de komende jaren twee derde van alle nieuwbouw ‘betaalbaar’ zijn, oftewel binnen handbereik van de lagere en middeninkomens. Dit is inclusief 30 procent sociale huur. Maar de koepels vertrouwen er niet op dat de gemeenten er onderling makkelijk uitkomen, als het gaat om de verdeling van wie wat bouwt. In hun ogen is het beter als de gemeenten striktere regels opgelegd krijgen.
Meer ruimte
Het huidige kabinet wilde de gemeenten juist iets meer ruimte geven, en nam in de huidige versie van het wetsvoorstel één instructieregel op: als hun woningvoorraad uit een benedengemiddelde hoeveelheid sociale huurwoningen bestaat, moet 30 procent van hun nieuwbouw sociale huur worden. Het landelijk gemiddelde is ruim 26 procent. Zitten ze boven dat percentage, dan moeten ze voor de middenkomens 40 procent huur- en koopwoningen neerzetten. Wel is de voorwaarde dat uiteindelijk op regionaal niveau de nieuwbouw uit twee derde ‘betaalbaar’ bestaat, inclusief 30 procent sociaal. De provincie houdt de vinger aan de pols.
Het probleem in de ogen van de koepels is dat de instructieregel die voor de gemeenten geldt niet rechtstreeks leidt tot de juiste nieuwbouw op regionale schaal. Dus zullen gemeenten in conclaaf moeten om dit samen alsnog te bereiken.
Gediscussieer
Maar dat zal resulteren in veel gediscussieer, aldus de koepels: ‘Wij constateren dat het wetsvoorstel tot veel discussie in de regio gaat leiden over wat de opgave voor elke gemeente wordt om op regionaal niveau tot twee derde betaalbaar en 30 procent sociale huur in de nieuwbouw te komen.’
‘Ervaring leert dat dit moeizame en langdurige trajecten zijn, die eerder leiden tot vertraging dan tot versnelling’, schreef ook de provincie Limburg kortgeleden al in een eigen consultatiereactie op het Besluit versterking regie volkshuisvesting.
Zuid-Holland-Zuid
De samenwerkende regio's Zuid-Holland-Zuid, waaronder de Drechtsteden, vrezen hetzelfde: ‘Er zullen namelijk (lange) onderhandelingstrajecten nodig zijn om tot afspraken te komen over de extra opgave boven op de gemeentelijke instructieregel(s) om toch regionaal op 30 procent sociaal en twee derde betaalbaar uit te komen’, staat in hun consultatiereactie. ‘Ook omdat de gemeenten én de (bouwende) partijen niet weten waar ze aan toe zijn, zullen deze tijdrovende processen leiden tot verspilling van capaciteit en vertraging van bouwproductie. Terwijl het doel van de wet en het kabinet juist versnelling is.’
De G4 plus Eindhoven stuurden exact dezelfde zienswijze in.
Voorstel
Aedes, IPO, VNG en Woonbond komen nu met een ‘verbetervoorstel’, dat de gemeenten strakker bindt. Zij willen voor de gemeenten niet één maar twee instructieregels: zij moeten stuk voor stuk 30 procent sociale huur bouwen én twee derde betaalbaar (inclusief dus huur- en koopwoningen voor middeninkomens). ‘Afwenteling op buurgemeenten wordt hiermee voorkomen’, schrijven zij. Daarmee bedoelen zij dat het niet zo is dat de ene gemeente zich meer dan de andere inspant om het regionale doel te halen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.