Gemeenten krijgen vanaf 2026 een bedrag van 7000 euro voor elk betaalbaar huis waarvan de bouw is begonnen. Dat maakte woonminister Mona Keijzer (BBB) bekend in een Kamerbrief. In 2025 is de grens voor betaalbaarheid vastgesteld op 405.000 euro voor een koophuis.
Gemeenten krijgen 7000 per gebouwde woning
Er is 2,5 miljard beschikbaar voor deze stimulans voor de woningbouw. 900 miljoen daarvan is voor woningbouw in kwetsbare gebieden.

Voor deze zogenoemde stimulans voor de woningbouw is in totaal 2,5 miljard euro beschikbaar. Dat bedrag is bekendgemaakt tijdens de woontop afgelopen december. Tijdens die woontop benadrukten gemeenten dat ze niet altijd voldoende budget hebben om de bouw van huizen mogelijk te maken. Van het totaalbedrag is 900 miljoen euro specifiek voor woningbouw in kwetsbare gebieden, waar problemen met onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid spelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de ‘Vogelaarwijken’ in plaatsen als Zaandam en Heerlen-Noord.
Diezelfde pot
Uit diezelfde pot van 900 miljoen is een deel bestemd voor de bouw van zorgwoningen en gecombineerde woonvormen, bijvoorbeeld voor senioren. Ook is er geld om het ambtenarenapparaat bij provincies en gemeenten uit te breiden. Gemeenten kunnen vanaf het voorjaar van 2026 opgeven hoeveel huizen in de steigers staan, de subsidie volgt dan datzelfde najaar. De regeling loopt tot 2030 en vervangt verschillende andere subsidies om huizen te bouwen.
Eén regeling
De nieuwe stimuleringsmaatregel wordt gepresenteerd als vereenvoudiging van het bestaande stelsel. Tot nu toe waren er meerdere regelingen voor bijvoorbeeld flexwoningen, zorgwoningen of gebiedsgerichte aanpakken. Door deze te bundelen tot één uniforme bijdrage per woning, moet het voor gemeenten eenvoudiger worden om aanspraak te maken op financiële ondersteuning.
Volgens het Rijk zijn ook de administratieve lasten daarmee verlaagd. Gemeenten hoeven straks enkel jaarlijks te rapporteren hoeveel betaalbare woningen daadwerkelijk zijn gestart. De focus ligt op start van de bouw in plaats van op oplevering. Dat maakt zaken als vertragingen door bijvoorbeeld vergunningentrajecten minder problematisch voor financiering.
Impuls
Een groot deel van de 2,5 miljard euro wordt geoormerkt voor kwetsbare gebieden. De minister wijst hierbij expliciet op wijken met meervoudige problematiek, zoals de zogeheten ‘aandachtswijken’. Voor deze gebieden moet woningbouw ook leiden tot bredere sociale vooruitgang.
Gemeenten die actief investeren in dergelijke wijken kunnen niet alleen rekenen op de reguliere bijdrage van 7000 euro per woning, maar ook op aanvullende ondersteuning vanuit de 900 miljoen euro die voor deze gebieden beschikbaar is. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat betaalbare woningbouw alleen plaatsvindt in economisch kansrijke regio's.
Ambtelijke capaciteit
Naast de financiële bijdrage voor stenen, is er ook aandacht voor de ‘handen’ die de woningbouw mogelijk moeten maken. Een deel van de middelen wordt vrijgemaakt om gemeenten en provincies te ondersteunen bij de uitbreiding van hun ambtelijke capaciteit. Vooral kleinere gemeenten gaven tijdens de woontop aan dat ze moeite hebben met het organiseren van complexe gebiedsontwikkelingen door personeelstekort.
De regeling biedt daarmee niet alleen geld voor huizen, maar ook voor menskracht en procesondersteuning. Dat moet volgens minister Keijzer zorgen voor een gelijker speelveld tussen grote en kleine gemeenten.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Deze wonderlijke geldsmijterij roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van Hugo de Jonge. Je kunt goed merken dat sinds het opdoeken van het ministerie van VROM alle kennis op dat ministerie de deur uit is gewandeld en niet meer is teruggekeerd.
Welk probleem denkt men hiermee op te lossen? Het gat dat in exploitaties is getrokken door de recente betaalbaarheidseisen? Het chronische tekort aan stedenbouwkundige (proppen zonder groen) en architectonische kwaliteit (fabrieksmatige eenheidsworst)? De bereikbaarheid van de woningmarkt voor onze eigen jeugd? De bekostiging van parkeeroplossingen bij verdichtingsplannen?
Niets van dat alles. 2,5 Miljard wordt vlotjes uit het raam geschept, zodat het ministerie zich weer volle bak kan storten op de echte urgenties in de woningbouw, zoals de privatisering van het bouwtoezicht, het promoten van Hugo's flexhokken en het gedrocht Omgevingswet, waarvan binnenkort mogelijk bekend wordt gemaakt waar die toe dient. Echt zaken waar de burger op zit te wachten!
Die 900 miljoen moet eigenlijk 910 miljoen per jaar zijn, 7.000 x 130.000 om precies te zijn.