Overslaan en naar de inhoud gaan

Opkomst waterschapsverkiezingen weer laag

De kiezer heeft het laten afweten bij de waterschapsverkiezingen. De opkomst is uitgekomen op 24 procent, dat is ondanks alle publiciteit…

'Nog geen verklaring'
Hij had nog geen verklaring voor de lage opkomst. 'We moeten de zaken goed analyseren', zei de premier na afloop van de ministerraad. De verkiezingen werden dit jaar voor het eerst in 26 waterschappen tegelijk gehouden om meer kiezers te trekken. Nederland telt er 27, maar in een waterschap wonen geen mensen. Ook kon voor het eerst worden gestemd op politieke lijsten in plaats van individuele personen.

Kosten 20 miljoen
De opkomst bij de waterschapsverkiezingen is traditioneel laag. Het was de bedoeling dit jaar ook de mogelijkheid te geven via internet te stemmen, in de hoop de komst te vergroten. Maar het beoogde systeem daarvoor bleek niet betrouwbaar genoeg. Daarom stak staatssecretaris Tineke Huizinga (Waterstaat) er eerder dit jaar met steun van de Tweede Kamer een stokje voor. De waterschapsverkiezingen kostten dit jaar ongeveer 20 miljoen euro.

Zeeuws-Vlaanderen
De opkomst was het hoogst in het waterschap Zeeuws-Vlaanderen, waar 35,8 procent van de stemgerechtigden een stembiljet heeft ingevuld. De uitslag wordt zaterdag bekend gemaakt.

Lees meer in het Dossier Waterschapsverkiezingen

 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rob

Hoe kan dit ? IK denk dat de doorsnee burger totaal geen binding heeft met een waterschap. Ondanks dat er voldoende publiciteit is geweest. Er is geen persoonlijk, direct belang. Zelfs een provincie staat nog dichterbij de burger, daar is de opkomst ook altijd laag.

Op 1 december 2008, 09:06
Rachel Grah

De stemmethode is m.i. funest: geen gezamenlijk, landelijk stemmoment maar een formulier dat je thuiskrijgt en dan voor een bepaalde periode terug moet sturen. Ook bij ons is het op de administratiestapel terecht gekomen waar het een stille dood richting oud papier gestorven is. Dit terwijl ik notabene lid ben van een politieke partij!
Dus: hogere opkomst genereren? Dan gewoon een gang naar de stembus organiseren!
Rachel Grah-Castermans

Op 1 december 2008, 09:52
J.A. Lodewijks

Ik zie het waterschap als een ambtelijke organisatie en op ambtenaren stem ik niet!
Daarnaast ontgaat mij het politieke belang, hiervoor stem ik al bij de gemeentelijke, provinciale en landelijke verkiezingen.

Op 1 december 2008, 09:56
Joke van der Ham

Een beetje meer informatie over de kandidaten was al behulpzaam geweest, dan had ik een keus kunnen maken. Alleen maar partijnamen en persoonsnamen zegt niets. Vroeger kreeg je nog wat achtergronden en standpunten van de kandidaten in een tijdschrift van het Waterschap. De formulieren kwamen overigens op het oude adres aan...

Op 1 december 2008, 10:15
Ramon Barends

TROTS OP WATER ?
Stelt u zich eens voor: We schrijven 14 mei 2010, de dag voor de Tweede Kamerverkiezingen. Rita Verdonk is druk bezig met de laatste verkiezingsflyers uit te delen en wordt dan geconfronteerd met een of ander europarlementslid dat het volgende zegt: "Ach, weet u, die Tweede Kamerverkiezingen, dat doen ze daar nu al zo lang en weet u, het heeft helemaal geen zin. Dat kunnen wij in Brussel namelijk ook en veel efficienter. Al die verkiezingen kosten geld en het is zo zinloos."
Ik denk dat Rita Verdonk laaiend zou zijn en vuur zou spuwen. Ik ben blij voor Verdonk dat zij een standpunt heeft over de waterschappen en de waterschapsverkiezingen, maar dit is het meest ongelukkige moment om te roepen dat het niet zinvol is. Zij voegt zich in het rijtje van planoloog Sander Meijerink en Metro-collumnist Victoria Koblenko. Dat wordt een illuster rijtje...
Waterschapsverkiezingen zijn noodzakelijk zolang er waterschappen zijn. Waterschappen heffen belastingen en moeten beleidskeuzes maken die onder hun verantwoordelijkheden vallen. Nederland is een democratie en wij kennen het systeem van verkiezingen. Als de fractie van Trots op Nederland het graag anders wil, nodig ik hen uit om een wetsvoorstel in te dienen om het te wijzigen. Dat is dan het moment om dit soort opmerkingen te maken en deze discussie te gaan voeren.
(Opiniestuk n.a.v. opmerkingen Fractie Verdonk in Goedemorgen Nederland)
Met betrekking tot de partijen in Rivierenland heeft de ONP een analyse gemaakt, die is hier te vinden: http://awpnijmegen.web-log.nl/website_algemene_watersch/2008/11/analyse-verkiez.html

Op 1 december 2008, 13:56

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in